Galerie sektu

Galerie sektu
Adresa: Smetanova 220, Starý Plzenec, Česká republika
Investor:Bohemia Sekt, a.s.
Realizace:2007


Předmětem projektu byla rekonstrukce a realizace prestižního interiéru historické části budovy bývalého měšťanského pivovaru ve Starém Plzenci areálu Bohemia Sekt a.s. Projekt volně navazuje na stávající část tzv. reprezentačního centra BS. Návrh interiéru vychází ze zadání společnosti Bohemia Sekt a.s., a to vytvořit reprezentační prostory „GALERII SEKTU“ pro prodej a prezentaci všech druhů vyráběných vín s důrazem na vína šumivá a archivní. Prostor je určen pro laickou i odbornou veřejnost se zájmem o historii sektu s možností prodeje a ochutnávek.

Architektonické a dispoziční řešení

Prostor je navržen jako provozně a dispozičně ucelená část historické části budovy. Jednotlivé funkční celky jsou od sebe vzájemně odděleny skleněnými výplněmi tak, aby celý prostor byl vnímán jako spojitý prostor. U vstupní části z ulice Smetanova – se nachází prodejní část, která volně přechází do sloupové „GALERIE SEKTU“. Na Galerii sektu pak navazuje vinotéka, kde jsou uchovány archivní vína. Součástí návrhu je i realizace degustační části, která je oddělena skleněnou výplní a funkčně navazuje jak na stávající reprezentační centrum BS, tak na „GALERII SEKTU“. Řešeným prostorem prochází nerezové vodící segmety, které opticky místnosti a funkční celky mezi sebou propojují. Celý návrh je založen na použití pravoúhlých prvků, které kontrastují s historickými prvky objektu a prezentovanými exponáty. Návrh vychází z maximální snahy o prezentaci exponátů u nichž je důležitá barva a tvar, vše ostatní je úmyslně potlačeno. Díky světelným možnostem interiérových prvků dochází k zajímavým efektům v historickém prostoru. Samozřejmostí technického vybavení jsou AV technika a inernetový box.

Stavebně konstrukční část

Objekt bylo nutné stavebně připravit včetně bouracích prací s ohledem na historické – stavebně cenné konstrukce. V navrženém interiéru jsou navrženy prezentační prvky (např.vitríny, prodejní box a chladící pult), které svým materiálovým a funkčním řešením odpovídají dnešním nejmodernějším technologickým možnostem. Sloupové vitríny a light boxy umožňují horní i zadní prosvícení včetně volby intenzity světla s důrazem na prezentaci nápojů. Intenzita prosvětlení je nastavitelná i s ohledem na denní oslunění prostoru. V galerii sektu je umístěn nerezový segment, který je využit pro stálé chlazení sektu s možností ochutnávek. Do okenních otvorů jsou vsazeny skleněné výplně s lepenou grafikou. V prostoru vinotéky je navržen obklad z dubových mořených lamel do kruhového segmentu klenby a režné zdivo z pálených cihel – idea vinného sklípku. Nad prostorem obkladu je tažena VZT a veškeré elektro rozvody, které jsou pak rozvedeny do ostatních částí interiéru.

Materiálové řešení
V ineriéru jsou užity tyto materiály: MDF + polyrey, sklo, nerez, perspex, keramická dlažba, dřevěné mořené prvky, sklo – lepená grafika, diodová a zářivková svítidla.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
byl jsem tam
jirka Z
03.11.11 10:20
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Marcel Hausner