Rodinný dům Všechovice

Rodinný dům Všechovice
Stavba je situována na rozlehlém pozemku v třešňovém sadu přiléhajícím k lesu, na okraji vesnice nedaleko Brna.
Z pozemku je daleký panoramatický výhled. Terén se mírně svažuje k jihozápadu. Koncepce je založena na kompozici tří kamenných těles na půdorysech organických tvarů. Tělesa jsou výškově odstupňována od jednopodlažního po třípodlažní “věž“ a vzájemně propojena v přízemí prostorem centrální haly, ve 2. podlaží pak krčkem s modřínovým obkladem.
Vnitřní uspořádání domu využívá svažitého terénu, který směrem od vstupu na severní straně klesá k jihozápadu. V úrovni vstupu je umístěná garáž a technické zázemí domu, centrální hala s širokým schodištěm sestupujícím do hlavního obytného prostoru a v přízemí třípodlažní věže
hala se schodištěm do 2. a 3. podlaží, která slouží také jako přijímací pokoj pro hosty.
Členění domu na 3 tělesa odpovídá funkčnímu rozdělení vnitřních prostor na obytnou část s kuchyní, pokoje dětí a ložnici rodičů s pracovnou.
Pokoje dětí jsou umístěny ve 2. podlaží nad garáží, v nejvyšším tělese - “věži“ pak ložnice rodičů, na niž ve 3. podlaží navazuje pracovna s panoramatickým oknem.
Nejníže položené jednopodlažní těleso obsahuje obytný prostor s jídelnou a kuchyní navazující na venkovní terasu vydlážděnou kamenem. Konstrukčně je stavba řešena jako zděná, s kamennou přizdívkou, případně modřínovým obkladem na spojujících částech.
Stropy jsou trámové, v interieru viditelné. Podlahy jsou převážně zhotoveny z dubových palubek.
Na stavbu byl použit místní načervenalý pískovec, který má barvu okolních polí.
12 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
milé...
Ivan Šefčík
08.01.12 12:47
vida, vylet...
Jan Sommer
08.01.12 04:43
Hurá!
Tomáš Holub
12.01.12 04:13
bio
Lamik
13.01.12 06:49
zobrazit všechny komentáře