Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Restaurace Kaskáda v Liberci

Autor: maura | Alena Nováčková, Markéta Veselá
Spolupráce: Klára Plášková, Tereza Prosecká
Adresa: České mládeže 456, Liberec, Česká republika | mapa
Investor: Kaskáda Brno s.r.o.
Projekt: 2010 Realizace: 2010
Užitná plocha: 313 m² Obestavěný prostor: 1290 m³

Nová restaurace byla navržena pro prázdnou jednotku obchodního centra. Investor nás přesvědčil o zajímavém konceptu vaření přímo před lidmi, který nás zaujal natolik, že i přes nechuť k atmosféře obchodních center jsme po zakázce rády sáhly. Zadáním bylo maximalizovat prostor pro návštěvníky restaurace a na minimálním prostoru vytvořit pohodlné zázemí kuchyně.
    Jednotka je situována v prvním patře galerie obchodního centra Nisa v Liberci, na konci oválného prostoru poblíž vstupu do kina. Již při průchodu po galerii okolo restaurace návštěvníka upoutá hlavní motiv v podobě dřevěné plastické stěny. Jedná se o identické zalomené dřevěné desky, které jsou osazeny v odskočených polohách a díky takto zvolenému systému vznikají mezi deskami štěrbiny, kterými do prostoru proniká zadní osvětlení a navozuje tak příjemnou intimní atmosféru.
    Tento motiv tzv. „K“ profilů vychází z vlastního názvu restaurace a byl také zvolen jako estetický prvek obkladu konstrukčního sloupu, který se nachází uprostřed dispozice. V tomto případě jsou dřevěné desky použity v opačném směru, pro příchozího návštěvníka je tak na první pohled viditelná elegantní silueta písmene K, zvýrazněná nasvíceným sklem z čelní strany. Dalším důležitým materiálem jsou na hrubo skládané šavle z břidlice, které tvoří zídky mezi stoly, zídku barového pultu a podél zdi, která u vstupu do restaurace graduje na celou výšku stěny. Zbylé plochy podhledu jsou natřeny malbou antracitového odstínu a krémovou barvu na stěnách oživuje grafický potisk vycházející opět z písmene K.
    Vnitřní prostor restaurace je hned od vstupu jasně čitelný a dělí se na prostor restaurace, baru a veškerého technického zázemí skrytého za rovnou stěnou v levé části restaurace. Hlavní přípravna pokrmů je propojena s volným prostorem pouze úzkým horizontálním oknem, kterým je návštěvníkům umožněno nahlédnutí pod pokličku místním šéfkuchařům a celý provoz je tak dobře viditelný. Příčně na kuchyň navazuje mytí provozního nádobí a podélná chodba, kde se nachází sklad, hrubá přípravna zeleniny, mytí stolního nádobí a úklidová komora. Jednoramenné schodiště vede do denní místnosti v patře. Zde se nachází sklad, kancelář, šatny a zázemí zaměstnanců. Rozvody technických sítí využívají meziprostoru nad barem a rovným podhledem.
    Přestože se restaurace zcela otevírá do pasáže, díky sníženému podhledu je od ní opticky oddělena a současně zachovává maximální výšku prostoru, která je umocněna atypickým obkladem.

Literatura

Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 13.10.11
Návštěvnost: 61686 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
svetlo a vtip tomcerny 20.10.11 16:01
absenci osvětlení stolních desek Dalibor Černý 21.10.11 02:37
Dobrý nápad, ale... Lukáš Obdržálek 23.10.11 22:18
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.