Vila Ponce v La Palma - Mexiko

Vila Ponce v La Palma - Mexiko
Vila Ponce se nachází na parcele s rozlohou téměř 30 000m² a je součástí skupiny budov, které vytváří “Quinta Mamá Ali”. Patří sem čtyři domy, bazén s přístřeškem, kaplička, hřiště a sportovní hala.
Objekt se nachází na předměstí města Villahermosa ve státě Tabasco na jihovýchodě Mexika. Hlavním aspektem návrhu bylo především okolní proštředí, kde se dům nachází.
Dům je tvořen dvěma na sebe kolmými částmi, kde byl umístěn veškerý stavební program. Hlavní převýšený objem s výškou 3,75 m je členěn vstupem na dvě části. Na jihovýchodní straně jsou umístěny ložnice, zatímco na opačné straně nalezneme servisní část čítající kuchyň, prádelnu, dvůr a pokoj služebné.
Nižší objem je vyhrazen ostatním provozům. Obývací pokoj s jídelnou umístěný na severo- východě je definován kvádrovým objemem, který vychází z převýšené části.
V severozápadní části se nachází  kryté stání pro tři automobily, které přechází do servisního zázemí domu a dotváří tak nižší objem na uliční straně.
Hlavní fasáda je téměř slepá. Orientaci na jihozápad měla za následek absenci otvorů, protože Slunce jihovýchodního Mexika mění tímto směřem orientované prostory v neobyvatelné.
Nicméně opačná strana je plně prosklena otvory o velikosti 3,75 x 2,2 metrů, které vytvářejí fasádu ložnic a obývacího pokoje. Dva metry předsazený strop na této straně, kde má být umístěn i bazén, vytváří  verandu a celý tento perimetr venkovního pobytového prostoru se stává místem pro potěchu z výhledů do otevřené krajiny, které umístění domu přináší.
Materiálové řešení projektu bylo zaměřeno na užití  kamene - podtrhnutí hlavní figury  bílým vápencem, čelní fasáda s černým kamenem a zbytek domu s bílou omítkou, to vše hrálo důležitou roli v koncepci projektu.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Nástavba nad I.NP
Stanislav Wilczek
14.11.11 11:04
Vila Ponce
Miroslav Ričovský
23.02.12 10:53
zobrazit všechny komentáře