Městský soud a matrika

Ciutat de la Justicia, Registro Civil de Hospitalet de Llobregat

Městský soud a matrika
Adresa: Avinguda Carrilet 2, Gran Via de les Corts 111, Barcelona, Španělsko
Soutěž:03.2002
Realizace:2004-09
Užitná plocha:232369 m2




Původně byla různá právní oddělení barcelonské samosprávy a města l'Hospitalet roztroušena v sedmnácti různých budovách po celém městě, což působilo řadu komplikací jak návštěvníkům tak i samotným zaměstnancům. Nově spojené úřady do jediného 'City of Justice' má zlepšit efektivitu práce a umožnit pracovnímu prostředí, aby se mohlo lépe přizpůsobovat a vstřebat neustálé proměny soudního aparátu, stejně jako poskytnout dostatek rezervního místa pro budoucí růst.
Pozemek se nachází na rozmezí dvou měst Barcelona a l'Hospitalet, kde původně stály vojenské kasárny. Areál z jedné strany přiléhá ke Grand Via, hlavní přístupové cestě z jihu do centra Barcelony, a z druhé strany k Carrilet, magistrále vedoucí do l'Hospitalet.. Svým umístěním poskytuje optimální přístup do města i hlavním tepnám soukromé i veřejné dopravy.
Hlavním požadavkem bylo rozčlenit rozsáhlý stavební program (330000m²) do řady samostatných, ale přitom vzájemně spojených bloků obklopujících veřejné náměstí. Prostorová kompozice usiluje o to rozbít přísný a monolitický obraz soudnictví. Návrh se rovněž snaží nabídnout rovnováhu ve vztazích mezi různými pracovními oddíly, veřejnými částmi a venkovní krajinou.
Čtveřice velkých soudních budov je umístěna po obvodu jednoho spojujícího objektu. Tyto stavby obecně obsahují v přízemí a třech dalších poschodích soudní síně. Všechny tyto poschodí jsou přístupné rovnou z této spojující stavby, která zároveň slouží jako filtr. Lidé se schází vždy na začátku a konci jejich soudního procesu uprostřed centrálního veřejného prostoru s výhledem na venkovní prostranství.
Další čtveřice samostatných budov obsahuje soudní služby pro l'Hospitalet, budovu soudních věd a dva komerční objekty s maloobchody v přízemí. Další plánovaný objekt bude obsahovat obytné i komerční maloobchodní aktivity.
Všech osm staveb je koncipováno jako formálně umírněné bloky s nosnou 'mřížkou' fasády z probarvovaného betonu. Každá budova má odlišný a kontrastní, i když umírněný barevný odstín. Spojující objekt má daleko uvolněnější tvar s rozlehlým půdorysem, odkrytými železobetonovými deskami a kovovou sítí umístěnou před fasádou z bezrámového zasklení. Součástí návrhu bylo také ztvárnění všech veřejných prostranství, soudních síní a interiérů kanceláří.
David Chipperfield Architects
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Barcelona a Brno
Kaker
30.09.11 08:15
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od b720 arquitectos