Dům RG

Dům RG
Stavební dozor:Ángel Risco Ceniceros
Adresa: Badajoz, Španělsko
Realizace:2011
Užitná plocha:265 m2


Hlavním prvkem, který utváří každý architektonický návrh, je především klient. Jeho potřeby a kladené nároky se starají o následné směřování projektu a myšlenek, které pak budou obsaženy ve výsledném prostoru. Dům RG byl postaven jako odpověď na potřeby velké rodiny. Museli jsme zvažovat, jakým způsobem by měla tato velká rodina žít pohromadě, ale zároveň také v přesně diferencovaném prostoru. Návrh obsahuje společný prostor (jasně rozpoznatelný), který se výrazně odlišuje od zbývajících modulových jednotek (ložnice, koupelny, kuchyně) dotvářejících stavební program domu.
Společný prostor (obývací pokoj, jídelna, atd.) je umístěn ve středu pozemku a obklopuje ho zahrada. Obslužné části domu lze najít ve spodní část parcely. Racionalita ložnic je v přímém rozporu s centrálním prostorem: jedinečné místo, kde se vnitřní i vnější prostory mísí a vertikalita je zmírněná stíny ze severního světlíku.
Introvertní povaha domu vychází z jeho umístění v průmyslové zóně. Čisté tvary jsou odvozeny z obdobných plotových zdí. Hlavním záměrem bylo ukrýt okna před pohledy zvenčí. Naopak uvnitř domu okna téměř bez bariér propojují centrální prostor s okolní zahradou, venkovním dvorem a bazénem.
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zly ucel stavby
vladimir.torda
19.09.11 11:50
Perfekt!
Bond
22.09.11 09:26
Schizofrenie
Tomáš Vinopal
22.09.11 09:22
Zelena je trava
S+
22.09.11 10:29
Je těžké býti průkopník.
Dr. Lusciniol
22.09.11 02:54
zobrazit všechny komentáře