Usedlost v jižních Čechách

Usedlost v jižních Čechách
Jedna z nejstarších venkovských usedlostí v okolí, usazená uprostřed ovocného sadu s širokými výhledy do okolní krajiny. Usedlost byla postavena během několika stavebních fází, které jsou dodnes čitelné. Nejstarší je jižní obytná část, k níž byla v pozdějších letech přistavěna část hospodářská s malým chlévem a kamennou maštalí. Vstup a zápraží bylo umístěno při východní fasádě, západní stěna objektu byla řešena bez oken.
Přáním klienta bylo přestavět původní stavení včetně hospodářské části na letní dům pro čtyřčlennou rodinu s ohledem na zachování charakteru venkovské usedlosti.
Rozhodli jsme se v maximální možné míře respektovat hmotové i dispoziční uspořádání stávajícího objektu. Vstup do domu a všechny původní okenní otvory zůstaly zachovány. Probouráním nových okenních otvorů do západní, původně slepé fasády, jsme otevřeli dům směrem do ovocného sadu.
Nové stavební zásahy v interiéru byly zredukovány na vestavění subtilních dřevěných příček a posuvných stěn, které vytváří nové vztahy v organizaci vnitřního prostoru. Všechny místnosti  jsou propojeny jedinou chodbou. Podle rozdílných požadavků na soukromí v jednotlivých prostorách domu jsou obytné místnosti navrženy jako průchozí (obývací pokoj, vstupní hala, kuchyně). V intimnější části domu jsou pokoje od komunikační části naopak odděleny pomocí posuvných dveří (koupelna, ložnice).
37 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Martin Franěk
15.09.11 11:54
co líbí,..
martin daněk
16.09.11 12:35
Par otazok a pochvala
rk
16.09.11 01:03
dotaz
16.09.11 09:56
rk
radek
16.09.11 01:02
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Nacházel Architekti