Ateliér na ulici Belén

Estudio en calle Belén, 17

Ateliér na ulici Belén
Spolupráce:Leonardo Tapiz Buzarra

Adresa: Calle Belén 17, Granada, Španělsko
Investor:Elisa Valero Ramos
Realizace:01 - 12.2009

Užitná plocha:199 m2


Stavění pro sebe samou je lákavou příležitostí, která však rovněž přináší řadu rizik a nesnází. Zvolila jsem si jedno z nejstarších míst v Granadě v sousedství El Realejo v blízkosti náměstí Campo del Principe, na místech vystavených pohledům na západní stranu Alhambry, na dohled koncertního sálu Manuel de Falla a  zahradami křesťanských mučedníků Villa de los Martires. Za cedry, kaštany, magnoliemi a palmami v zahradách malých hotelů v Belén stojí mohutné horské pásmo Sierra Nevada. Tento pozemek byl odmítnut řadou zájemců, poněvadž byl příliš malý na to, aby vyhovoval tradičně pojatým dispozicím. Parcela, která je hluboká pouze 3,60m a široká 10m, dělá z návrhu pokusné cvičení v minimalismu a experiment ve využití denního světla v obytném prostoru.
Stavební program je stejně tak výjimečný jako celý tento malý pozemek na ulici Belén. Uzpůsobuje pracovní a obytné prostory pro jednu osobu tak, aby se nemuselo rezignovat na kvalitu a prostorovou rozmanitost. Toho je docíleno přímými prostředky jako je zacházení s přirozeným osvětlením, různou výškou vnitřních prostorů, čímž je kompenzována úzkost místností, a samozřejmě minimem vnitřního členění. Schodiště a obslužné části jsou odsunuty na okraje dispozice, aby prostřední část mohla zůstat ponechaná volná.
Preciznost přinášela minimalizování problémů, v tomto případě navíc s co nejmenšími náklady, které však budou splňovat veškeré technické a funkční požadavky. Tyto úvahy vytvářely základ projektu, který je koncipován jako část zdi, která historicky oddělovala město od odlehlé zemědělské krajiny. A takto se k projektu přistupovalo: zeď proražená řadou pravidelnou úzkých otvorů a jedním velkým otvorem v horní části. Podobně jako tradiční domy v Granadě je i tento uzavřen do ulice a otevírá se do vnitřní zahrady a k obloze.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Elisa Valero Ramos