Prázdninový dům Pezo

Prázdninový dům Pezo
Spolupráce:Alberto Haering, Gonzalo Urbizu, Diogo Porto, Bernhard Maurer Valeria Farfan, Eleonora Bassi, Ana Franzisca Freese
Adresa: Polygon 13, Parcel 245, Cretas, Španělsko
Investor:Christian Bourdais
Realizace:2009-11
Užitná plocha:313 m2


Francouzský milovník architektury Christian Bourdais oslovil se svým projektem 'Solo Houses' řadu mladých nadaných tvůrců, aby navrhli prázdninový dům do nádherného prostředí katalánské náhorní plošiny Matarraña, italského Toskánska či francouzské Provence.
Dosud bylo osloveno šest světových ateliérů: Pezo von Ellrichshausen Architects, Michael Meredith a Hilary Sample z Mos Office, Didier Fuiza Faustino z pařížského ateliéru Mésarchitectures, tokijský Sou Fujimoto a indické studio Mumbai. V této chvíli je dokončen první prázdninový dům 'Casa Pezo' od chilského páru Mauricio Pezo a Sofia von Ellrichshausen. Další projekty 'Casa Mos', 'Casa Faustino' a 'Casa Sou Fujimoto' budou brzy následovat. Bourdaisův projekt se nápadně podobá snahám britské společnosti 'Living architecture', která se zaměřuje na zprostředkování moderní architektury běžným lidem.
Casa Pezo představuje minimalistickou sochu, která se jako lehký jednopodlažní kubus osazený na mohutném betonovém soklu vznáší nad okolními korunami stromů a zcela se otevírá do širé krajiny. Půdorys čtvercového prstence obklopujícího centrální atrium s plaveckým bazénem je tvořen dvanácti identickými krychlemi.
Otevřeností dispozice a kompozicí vůči krajině se dům blíží Case Study House #22 v Los Angeles od Pierre Koeniga, avšak lehkosti této více než půl století staré ikony zdaleka nedosahuje.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
super
zabis
04.04.12 04:05
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Pezo von Ellrichshausen Architects