Actelion Business Center

Actelion Business Center
Adresa: Hegenheimermattweg 95, Allschwil, Švýcarsko
Investor:Actelion Pharmaceuticals
Realizace:08.2007 - 10.2010
Užitná plocha:27470 m2
Zastavěná plocha:3190 m2
Plocha pozemku:7610 m2
Obestavěný prostor:104500 m3


V prosinci minulého roku byla na basilejském předměstí v Alschwill dokončena administrativní budova farmaceutické firmy Actelion Pharmaceuticals. Výstavba šestipodlažní budovy o rozloze 27500 m² zabrala necelé tři roky. Actelion Business Center má nabídnout 350 pracovních míst a stát se těžištěm rostoucí společnosti.
Kancelář Herzog & de Meuron ke svému nejnovějšímu projektu dodává: „Odkrytá ocelová konstrukce se skládá z neobvyklých na sebe vyskládaných nosníků, přičemž každé podlaží je jinak vyložené. To, co vypadá na první pohled náhodně, je však založeno na základě přísných pravidel: ve čtyřech krajních bodech, kde se všechny 'kancelářské trámy' stýkají, jsou umístěna komunikační jádra. Výtahy a schodiště v jádrech mezi sebou propojují jednotlivá poschodí. Vznikly tak přirozené komunikační zóny, v nichž se kříží cesty pracovníků. K těmto potkávacím zónám jsou přidruženy kuchyňky, jednací a školící místnosti. Skleněné fasády jednotlivých 'trámů' udržují vzájemné spojení a vizuální kontakt, současně zdůrazňují transparentnost dovnitř a ven, nahoru i dolů. Aby se podařilo zajistit co největší otevřenost jednotlivých pater, byly všechny instalace umístěny do stropů a podlah. Od vedení ve stěnách se zcela upustilo. Při skládáním vznikly ploché střechy, které jsou buď zatravněny nebo ve třetím a pátém poschodí slouží jako střešní terasy. Téma 'komunikace a otevřenosti' pokračuje také v průchozím křížovém vestibulu. Centrem vstupní haly je recepce. Ve čtveřici postranních křídel se nachází auditorium pro 120 osob, jídelna s kapacitou 230 míst, kavárna, jednací místnosti, školící učebny a volná variabilní plocha k pořádání výstav a společenských akcí.“
Na stavbu za 130 milionů švýcarských franků bylo použitá ocelová příhradovina o souhrnné délce 3,8 kilometru a váhou 2500 tun. Na základě statických požadavků tvoří podpůrné konstrukce nosníky ve tvaru písmen X nebo K. Z důvodu protipožární ochrany byla ocelová konstrukce obložena bíle natřeným sádrokartonem. Těmito prostředky mohl podle autorů vzniknout „odlehčený výraz stavby“. Actelion Business Center svým neuspořádaným vršením hmot může připomínat návštěvnické centrum firmy Vitra, které H&deM dokončili rovněž v minulém roce.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Herzog & de Meuron