Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům u Prahy

Autor: Jan Klempíř
Adresa: Česká republika
Realizace: 2010

Nevelký dům se vyrovnává s umístěním v urbanisticky doširoka otevřené situaci - jižní výspě nově budovaného předměstí nedaleko Prahy.  Nároží, na kterém se nachází, tvoří hranici nyní zastavěného území s neurčitým výhledem do budoucna: louka, sousedící východně, je prozatím určena občanské vybavenosti, tedy čemukoliv od místními vytoužené mateřské školky po levný supermarket. Pole na jižní straně je nyní zelení, pozemek je však již v majetku developera, ze zatáčky nároží pozemku je plánována odbočka nové ulice. Ze sousedících parcel, určených pro rodinné domy, je zastavěna jediná další.
     Hmota domu proto raději uzavírá pozemek na jihovýchodním, nejnižším cípu pozemku při silnici, a na západ, do sousedství. Horizontální objem přízemí, krytý plochou betonovou střechou, se kuchyní a obývacím pokojem otevírá do jižní zahrady. Blok obslužných místností (vstup, schodiště, koupelna) odděluje obytný prostor od dvorku v severní části pozemku. Parking na západní straně navazuje na podobně užívanou část pozemku souseda. Nad částí přízemí vyrůstají střešní altány ložnic. Zbylá střecha slouží jako pobytová plocha vyzývající k neformálnímu užívání městským způsobem, vyložení květináčů, věšení prádla. 
     Terén pozemku se původně svažoval k severovýchodu. Většina zahrady byla nyní upravena do nižší úrovně, navazující na přízemí domu - tedy do kotliny, perspektivně oddálené od okolí mírným valem. Oblé nároží parcely při ústí budoucí ulice je vyvýšeno více, ještě nad horizont pohledu ze zahrady - kopeček s lípou se hodí i pro sáňkování. Obytný prostor byl v počátku plánovaný po celém přízemním obrysu stavby. Potřeba úspory nákladů vedla k jeho omezení pouze do severní části. Snaha o zachování proporcí stavby dala vzniknout patiu dále uzavírajícímu část zahrady navazující na obývací pokoj. Až vysazený strom povyroste, hmota jeho koruny bude ozvěnou původně plánované střešní pracovny. Tyto dva motivy umožnily dopřávat si uvolněný domácký život i v podstatné části okolí domu - tedy naplnit představu, která je často jedním z důvodů pro výběr příměstského bydlení.
Projekt
Fotograf
Robert Žákovič
Fotograf
Alexandr Hudeček
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 16.08.11
Návštěvnost: 61958 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
sankovani Jan Sommer 16.08.11 13:51
... radek 16.08.11 15:59
kuchyn Eva Müllerová 17.08.11 09:21
hezký n apohled ale nepraktický uvnitř Ing. Šindelář 18.08.11 09:01
Nic pro me. Ronn 18.08.11 21:03
sáňkování 2 malej jarda 22.08.11 13:42
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.