Rodinný dům v České Bříze

Rodinný dům v České Bříze
Adresa: Česká Bříza 21, Třemošná, Česká republika
Realizace:2011
Náklady:3 400 000 CZK


Kontext
Obec Česká Bříza má ve svém středověkém jádru hmotově zachovalou zástavbu. K návsi se natáčejí štíty domů se sedlovou střechu pod přísným úhlem 45°, bez přesahu.

Idea
Nový dům stojí na parcele se starou roubenicí. Zásadním rozhodnutím pro návrh bylo zachování staré dřevostavby a návrh nového důstojného partnera. Starý dům musí být nedotčen pro budoucí generace. Nový dům je založen na soudobému vnímání interiéru a vzájemné propojenosti a pokoře se starou zástavbou. Se starou roubenkou komunikuje nový dům pomocí kontrastu. Ona je dlouhá vodorovně členěná, on je vysoký a svisle členěný. Ona má malá dělená okna, on má velká a abstraktně pojatá okna. Navzájem je ale spojují přírodní materiály, které stárnou a srůstají se zahradou, kam se podařilo nový dům vklínit bez kácení letitých stromů. Obě budovy nelpí na detailech v interiéru a přiznávají přírodní materiály. Domy propojuje dřevěný chodník.

Návrh
Při návrhu byla nejdůležitější atmosféra místa, a zasazení domu do rostlé struktury. Až na druhém místě bylo tepelně technické řešení stavby, kterému se dnes přisuzují priority. Dům má vchod z jihu a hlavní prosklené plochy na jih a západ. Díky kompaktnímu tvaru a správnému zateplení se podařilo dosáhnout hodnoty pro nízkoenergetický dům. Zajímavým faktorem je vzrostlý ořech, který v létě stíní velká okna. V ostatních ročních obdobích propouští dostatek sluneční energie.

Materiály
Stavba je navržena z materiálů, které umí stárnout. Okna jsou dřevěná z průmyslově pěstované borovice bez nátěru, fasáda je ze smrkových latí s hloubkovou impregnací, střešní krytina je z přírodního titanzinku, stropy jsou pohledového betonu a ze smrku bez nátěru, na podlaze je přírodní linoleum.

Ocenění
Dům vyhrál první cenu Isover Energy Efficiency Best of Awards 2010
Nominace na Stavbu roku Plzeňského kraje 2010.
12 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
gratulace
Jarek
04.08.11 07:16
materiál:
michal
04.08.11 09:41
Bravo
Vladimír Fajmon
04.08.11 10:10
cit
v
04.08.11 05:10
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Jiří Zábran