Serpentine Gallery Pavilion 2011

Serpentine Gallery Pavilion 2011
Jméno autora jedenáctého letního pavilonu Serpentine Gallery se začalo rýsovat již v minulém roce, na jaře se objevily první vizualizace od švýcarského architekta Petera Zumthora a počátkem července byl uprostřed Kensingtonských zahrad otevřen černý pavilon nabízející Londýňanům místo k odpočinku a kontemplaci. Zumthorova dřevěná ohrada je posazena na dokonale zastřižený anglický trávník, uvnitř však nabízí divokou rozkvetlou zahradu od holandského návrháře Pieta Oudolfa. Temný nízký kvádr ve svém středu ochraňuje před okolním světem kontemplativní Hortus conclusus (latinsky 'uzavřenou zahradu') obklopenou krytým ochozem s dlouhými lavicemi.
Peter Zumthor ke svému návrhu uzavřené zahrady dodává: „Konstrukce pavilonu slouží jako rám, kulisa pro uvnitř ležící zahradu. Návštěvník přichází z temnoty, černa a vstupuje na místo, které je dokonale chráněné od různých šelestů, dopravy a pachu Londýna – na místo, kde může posedět, projít se a pozorovat. Bude to intenzivní a nezapomenutelný zážitek, stejně jako použité materiály: plné paměti a času.“
Černý dřevěný plášť pavilonu je ošetřen speciální povrchovou úpravou: hrázděná konstrukce pomazaná černou pastou smíchanou s pískem. Mezi vnější a vnitřní dřevěnou kostrou se nachází temná chodba připravující návštěvníky na přírodní svatyni.
Letní pavilon v Kensingtonských zahradách je zdarma přístupný až do poloviny října.

3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
hortus conclusus
Lamik
14.07.11 08:19
feelings
Judita Šeruga
14.07.11 10:25
???
Michal Babic
18.07.11 10:53
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Peter Zumthor