Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům Nový Hradec Králové

Autor: OBRŠÁL ARCHITEKTI s.r.o. | Lukáš Obršál
Adresa: K Cikánu, Hradec Králové, Česká republika | mapa
Náklady: 90 000 Euro Projekt: 2001
Realizace: 2005

popis území
Řešené území se nachází v jihovýchodním cípu města Hradce Králové v katastrálním území Kluky. Tento pozemek je součástí ucelené parcelační struktury při ulici K Cikánu. Severně a jižně je prostor od okolních stavebních parcel oddělen plotovou konstrukcí vedoucí po katastrální hranici, západně navazuje na sousední pozemek bez zástavby o stejné šířce. Vstup a vjezd na pozemek jsou umístěny na východním styku s přilehlou komunikací, jenž obsluhuje místní vilovou oblast s rybníkem Cikán. Okolní zástavba je vilového charakteru do výšky dvou podlaží.

urbanistické a architektonické řešení
Stavba stojí na místě původního objektu, který byl vzhledem k jeho stavebně-technickému stavu asanován. Původní urbanistická struktura opírající se o solitérní objemy s dostatečným odstupem od komunikace tak zůstává zachována. Objekt je z důvodu zjemnění prostorového vjemu navrhovaného objemu orientován užší stanou kolmo ke komunikaci. Stavba tak člení pozemek na severní obslužnou část s vjezdem a jižní pobytovou část s terasou a letní kuchyní.

prostorová koncepce
Zadání stavby obsahovalo limit zastavěné plochy 80 m², což se projevilo v koncepčním řešení objektu. Šatny, sklady a schodiště byly sdruženy do jednoho prostoru haly. Ta je svou východozápadní lineární otevřeností v kontrastu k plochám pobytovým, které jsou uzavřeny v kompaktní hmotě s výhradně jižními výhledy. Podpoření kontrastu mezi servisními a pobytovými prostory bylo hlavním principem ztvárnění těchto hmot.

obytná část
Pobytové prostory jsou chráněny keramickým pláštěm, který obíhá po jejich vnějším líci a uzavírá se v prostoru haly, kde je občasně perforován jednotlivými vstupy. Podlahy v tomto objemu jsou dubové a ochrana před sluncem je řešena formou textilních závěsů.

servisní část
Dvojpodlažní hala je místem mezi keramickou hmotou a severní solitérní stěnou. Nemá tak vlastní povrchy, pouze schodiště se skleněným a lankovým zábradlím a spoustu zavěšených skříňových objektů, jako náhradu za prostory skladů a šaten. Na prosklených čelech se uplatňují kovové žaluzie a podlaha je z důvodu údržby tvořena jedním kusem Marmolea.

provoz
Hlavní vstup do domu přes zádveří je doplněn servisním vstupem pro vykládání z automobilu. Z haly je přístupný hlavní obytný prostor, sociální zázemí a po schodišti horní podlaží. Obytný prostor s krbem je rozšířen o jídelní kout a provoz kuchyně. Vnitřní prostor je opticky propojen se zahradou šestimetrovým otvorem na celou výšku místnosti. Výhled ven bude za vnější dřevěnou terasou zakončen zídkou s grilem a udírnou.
V patře jsou umístěny klidové prostory, které jsou přístupné přímo z haly. Jedná se o dva pokoje, ložnici a lázeň. Z důvodu uchování soukromí jsou francouzská okna těchto místností orientována pouze jižně.

konstrukční řešení
Základová konstrukce objektu je betonová, pásová. Konstrukce podlah v přízemí je taktéž betonová s kari sítěmi a polystyrénovou vrstvou. Svislé nosné konstrukce jsou keramické o tloušťce 250mm. Obytná část je zvnějšku opatřena minerální izolační vrstvou s přizdívkou z režných cihel, která přechází v prostoru haly v keramický obklad. Severní stěna je zvnějšku opatřena kontaktním zateplovacím systémem. Stropní konstrukce nad přízemím je provedena z betonových prefabrikátů. Střešní konstrukce je ze dřevěných trámů s příslušnou skladbou a asfaltovou krytinou.

materiálové řešení
Obytná část je tvořena rastrem jednolivých klinkerů s barevnými akcenty dubových francouzských oken. Solitérní severní stěna je opatřena jemnozrnou omítkou se světle šedým nátěrem, který bude postupně zahalovat u její paty rostoucí břečťan. Plotové konstrukce jsou z deskových materiálů, betonu i ocelových lan.



























Projekt
Fotograf
Jiří Ernest
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 25.06.11
Návštěvnost: 47062 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
čisté kristal01 30.06.11 09:41
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.