Rodinný dům v Ivanovicích

Rodinný dům v Ivanovicích
Popis místa stavby
Pozemek se nachází  v zastavěné části obce u hlavní příjezdové komunikace. Na pozemku stojí starší domek, který bude demolován. Okolní zástavba je roztříštěného charakteru, jedná se převážně o řadové domy se sedlovými nebo plochými střechami. Navrhovaný dům se nachází v solitérní pozici mezi dvěmi široce se rozestupujícími řadami. Dům je zasunut na pozemku o cca 15 metrů od uliční linie sousedních domů.  Bude zachována stávající poloha domu, která respektuje stávající zeleň, hlavně dva vysoké smrky, které stavbu odcloňují od pohledů z ulice.
Pozemek je obdélníkového tvaru cca 44 x 19,5–25 m, je svažitý směrem k ulici, převýšení je 3,6 m na délku pozemku.Při jihovýchodní hranici pozemku je vedeno stávající vzdušné vedení vysokého napětí, což částečně omezuje výstavbu nového RD. Minimální odstup je na výjimku 4,0 m od krajního vodiče.

Architektonické řešení
Rodinný dům je navržen pro rodinu s dětmi. Dům je tvořen jednoduchým dvoupodlažním hranolem na suterénním soklu z pohledového betonu. Dům je směrem na sever do ulice uzavřený, čistou plochu porušuje pouze vstup v 1.NP a v dvě úzká pásová rohová okna v obytných podlažích. Naopak na jih do zahrady jsou místnosti bohatě proskleny francouzskými okny. Z bílého hranolu vystupuje dvoupodlažní arkýř, který je na východní a jižní straně prosklený.
Materiálové a barevné řešení: Sokl (1.NP) bude proveden z pohledového betonu, bednění bude z nehoblovaných prken horizontálně
kladených. Hranol 2. a 3. podlaží bude proveden v bílé omítce.

Dispoziční řešení
1. NP
První podlaží je technické, je zde umístěna velká garáž pro dvě auta. V garáži je místo pro skladování zahradních potřeb, jízdních kol atd. Vjezd do garáže je ze západní strany domu. Hlavní vstup do domu je ze severu mezi dvěma vzrostlými smrky. Navazuje zádveří, po pravé straně
prostorná šatna. V zádveří je umístěn malý stolní výtah spojující přízemí s obytným podlažím. Ze zádveří se dostaneme do garáže, na schodiště do patra a do technické chodby. Zde je umístěn plynový kotel, zásobník na TUV a pračka, vyúsťuje tu shoz na prádlo. Z chodby jsou přístupné koupelna zařízená jako bezbariérová a pokoj pro hosty, využívaný také jako sušárna.

2. NP
Po širokém jednoramenném schodišti se dostáváme přímo do rozlehlého obytného prostoru. Z podesty je přístupná plně prosklená zimní zahrada. Obytný prostor je propojen s kuchyní, kterou však lze v případě potřeby kdykoli uzavřít posuvnou stěnou. Stejně tak pracovnu situovanou v severním rohu podlaží. Uprostřed dispozice je umístěno jádro, kde se skrývá skladiště s výtahem a WC. Přímé propojení se zahradou je zajištěno širokou prosklenou stěnou v obytném prostoru. Díky konfiguraci terénu ze 2.NP vycházíme přímo na terasu a do jižní zahrady. Terasa i vlastní obývák jsou stíněny vykonzolovaným balkonem ve 3.NP.

3. NP 
Celé třetí podlaží je klidovou zónou. Schodišťová hala je dostatečně prostorná a na celou délku schodiště jsou instalovány vestavěné skříně na celou výšku podlaží. Dva dětské pokoje jsou otočeny na jižní stranu, každý má vlastní malou šatnu a vstup na balkon s výhledem do zahrady. Ložnice rodičů je umístěna v jihozápadním rohu domu. Jedna koupelna navazuje přímo na ložnici, druhá je určena pro děti. V této koupelně je umístěn pouze sprchový kout, ale umístění vany je po drobné dispoziční úpravě možné. V proskleném arkýři je situována pracovna s výhledem do zahrady.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
WC v 2NP?
Evica
18.09.11 08:27
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Adam Rujbr Architects s.r.o.