Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce bytu Čechova

Autor: Progres atelier | Jan Kalivoda, Vojtěch Kaas
Spolupráce: SIRdesign (výroba hada), Jindřich Kaas (stavební část)
Adresa: Čechova, Letná, Praha, Česká republika
Projekt: 2006-09 Realizace: 2007-11

Jen při respektování jedinečnosti podmínek každého projektu může vzniknout architektura. Silná, fungující, vyvážená. Přiměřená místu i individualitě klienta. Originál, výsledek dialogu tří stran - klienta, architekta a místa.
V době svého vzniku byl v prvním patře secesního činžovního domu jeden byt. V éře komunismu brutálně a necitlivě rozdělen na tři jednotky. Klient koupil tato tři torza a stanovil jednoduché zadání: vytvořit opět jeden fungující celek, soudobé bydlení v symbióze s původním jádrem.
Cílem konceptu bylo zachovat hodnotné části historického originálu a minimem zásahů vytvořit nové kvalitní  prostředí pro bydlení na hranici soudobého a minulého. Jednoduchá dispoziční úprava umožnila dosáhnout současných standardů bydlení v celém bytě. Každá z částí stávajícícho konstrukčního trojtraktu je využita pro jinou funkci. Na východ jsou orientovány klidové části - ložnice a  pokoje se svoji intimitou. Uprostřed kotví hutný servisní "motor", obsahující  koupelny, toaletu, technickou místnost a všepropojující dřevěnou vstupní halu. V západní části  umožňuje probourání tří pokojů do jednoho velkorysého obytného prostoru vložit novou nezávislou prostorovou strukturu - Hada.
Had proplouvá secesním obalem, nechává mu dýchat a svým polotransparentním tělem dává vzniknout polopropojeným subprostorům a mikrosvětům. Ocelová kostra opláštěná pískovaným plexisklem obsahuje všechny potřebné funkce - kuchyni, sezení, úložné prostory, kompletní osvětlení, lednici, vinotéku, rozvody elektro, vody, vzduchotechniky, posuvné stěny pro oddělení části s televizí na separátní domácí kino... Díky tomu nebylo téměř nutné zasahovat během přestavby do stěn, dřevěných obložení a stropů s krásnými řemeslnými detaily.
Celková nálada se mění s denní i roční dobou podle toho, jaké světlo právě na objekt dopadá, kolik ho prostupuje dále či se odráží, kde jak a čím je had naplněn. Při pohybu prostorem se mění také dojmy - neustále se otvírají a zavírají různé průhledy, střídají se světelné nálady, mění se výškové i půdorysné souvislosti. Entita z přítomnosti tak levituje uprostřed historického kontextu a tvoří s ním synergický celek.

Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 09.06.11
Návštěvnost: 40320 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
prostor krteczek 10.06.11 08:45
re filip medek 10.06.11 13:17
Sebekázeň Michala Hrnčířová 10.06.11 16:20
přístup plesson 13.06.11 14:11
práce málo YaM 16.06.11 08:54
omyl Mario Sebok 16.06.11 09:59
prostor tomcerny 16.06.11 23:27
ouha iha 09.09.11 21:40
Předsíň (a nejen ta) EvaZ 13.03.12 20:57
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2014
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2014
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.