Obchodní centrum v Rožnově pod Radhoštěm

Obchodní centrum v Rožnově pod Radhoštěm
Na stavební parcele se původně nacházela budova s knihkupectvím, přízemní objekt herny a z větší části byla prolukou.
Nové obchodní centrum sestává ze zrekonstruované stavby s fasádou z režného zdiva a dvojice nových objemů. Při návrhu jsme se snažili sladit dva protichůdné zájmy: maximálně využít stavební pozemek a zároveň dosáhnout toho, aby součástí obchodního centra byl kdykoliv přístupný veřejný prostor s pavlačí. Takto řešené domy kdysi v Rožnově pod Radhoštěm stávaly. Proto je novostavba rozdělená na dvě dvoupodlažní hmoty, mezi kterými se nachází pasáž zakrytá skleněnou střechou. V přízemí a patře se nachází různě velké obchodní prostory, které se do ulice i pasáže otevírají velkoformátovým prosklením umožňujícím nejen pohled do interiéru, ale i řadu zajímavých průhledů skrz celé obchodní centrum.
Původní objekt knihkupectví byl stavebně upraven a napojen na novostavbu. Nad přízemím s fasádou z režného zdiva vznikla dřevěná nástavba, byl otočen sklon pultové střechy a plastová okna vyměněna za dřevěná. Nyní je tento dvoupodlažní objekt a část přízemí novostavby využíván jako atraktivní kavárna.
Materiálově a architektonicky soubor jak navazuje na historickou zástavbu (využití přírodních materiálů – dřeva, cihly a kamene), tak je i současným přínosem do širšího kontextu. Novostavba je navržená tak, aby v interiérech vynikl pohledový beton v kombinaci s dřevěnými podlahami a podvěšenými sádrokartonovými podhledy. Exteriér je řešen jednoduše a čistě.  Záměrem architekta i investora je ponechat fasády i okna bez výraznějších reklamních poutačů a polepů; dominantní by měly být proskledné plochy, díky kterým se naskýtá nerušený pohled na vystavené zboží.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...Hm,...
šakal
08.06.11 11:33
A co architekt?
Jan Pavel
09.06.11 08:00
Najemci
radek horyna
09.06.11 11:27
Re: Nájemci
Petr Šmídek
09.06.11 01:29
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Kamil Mrva Architects