Nábytek s piktogramy pro speciální oddělení mateřské školky

Nábytek s piktogramy pro speciální oddělení mateřské školky
Adresa: Arabská 681/20, Praha, Česká republika
Investor:MČ Praha 6
Realizace:18.12.2010


Speciální oddělení fakultní mateřské školky tvoří jedna třída čítající 8 až 10 dětí s menšími mentálními disfunkcemi. Realizace nábytku byla součástí celkové rekonstrukce oddělení. Jedná se o velkou skříňovou stěnu v herně a o dva menší kusy nábytku - blok se zásuvkami na oblečení a stěnu s věšáky v předsíňce.
Hlavní stěna obsahuje otvíravé skříňky, výklenky na pianino a na velké hračky, schůdky pro přístup k vyšším policím, blok menších zásuvek a řadu velkých zásuvek. Tyto zásuvky mají místo jednoduchých kulatých otvorů pro otevření  vyfrézovány piktogramy zvířátek jednotlivých dětí. Zde jsou uloženy jejich přikrývky a povlečení pro odpolední spánek.
Menší zásuvky v předsíňce se stejnými piktogramy slouží pro uložení hraček a oblečení.
Překližkové háčky jsou rovněž označeny osobními symboly dětí, tentokráte v plastickém provedení ze dvou vrstev překližky.
Kromě nejběžnějších zvířátek- králíka, kočky, opice, koně - byla záměrně volena i méně obvyklá zvířata- delfín, velryba, klokan, pštros – taková, která děti předtím možná neznala. Přestože obvyklý počet dětí ve třídě je maximálně 10, přesto jsou zde ještě čtyři symboly navíc jako rezerva.
Stylizace piktogramů vychází z technologie výroby- frézování CNC frézou o průměru vrtáku 10mm, dalším důvodem pro oblé tvary je  bezpečnosti používání.
Materiálem nábytku je lakovaná březová překližka tloušťky 9 a 15mm. Věšáčky a piktogramy nad nimi jsou vyřezány z překližky tloušťky 21 mm.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Martina Kárová, Ondřej Dušek