Brazilské národní střelecké centrum

Brazilské národní střelecké centrum
Adresa: Estr. de Gericino, Rio de Janeiro, Brazílie
Projekt:2005 - 2007
Realizace:2007
Zastavěná plocha:30000 m2
Plocha pozemku:125000 m2
Náklady:40 000 000 Euro


Rio de Janeiro se stalo v roce 2007 hostitelem Pan-amerických her. Veškeré sportovní i jiné aktivity související s touto mamutí akcí byly rozmístěny do čtyř různých částí města: Barra, „cukrová homole“, Maracana a Deodoro. Toto rozhodnutí bylo součástí širší strategie, která si kladla za cíl rozdělit přímé i nepřímé zisky z této významné mezinárodní akce mezi více městských částí a jejich obyvatele. Součástí tohoto záměru bylo vybudování řady nových sportovních zařízení i obnovení či rekonstrukce stávajících.
Střelecký areál v Deodoro byl navržen s ohledem na možnost konání olympijských her v roce 2016, o jejichž pořádání se Brazílie uchází. Tento multifunkční areál představuje zázemí, soutěžní a tréninkové plochy pro střelbu, jezdecké soutěže, lukostřelbu, a moderní pětiboj. Moderní zařízení nabízí školící a tréninkové prostory pro konání všech regionálních, národních i mezinárodních střeleckých soutěží.
Okolí areálu je tvořeno nesourodou a často živelnou zástavbou. V sousedství se nacházejí opuštěné vojenské sklady, hustě osídlená Favela, průmyslové objekty a rozsáhlé plochy divoké krajiny, které všechny tyto prvky propojují a pomalu pohlcují. Sportovní areál je tedy velmi důležitým krokem ze strany vedení města k obnově a dalšímu rozvoji této dnes nepříliš rozvinuté části města.
Areál o celkové ploše přibližně 125 tisíc metrů čtverečních sestává z upravených ploch venkovních i částečně krytých střelnic a z 30 tisíc metrů čtverečních zastavěné plochy. Celý komplex je navíc vhodně umístěna vzhledem k dopravnímu napojení na jednu z nejdůležitějších tepen vedoucích z města.
Střelecké centrum umístěné na zhruba lichoběžníkové parcele se vůči okolní krajině vymezuje převládající horizontální linií, která je v kontrastu s dechberoucím panoramatem údolí obklopeného horskými štíty.
0 komentářů
přidat komentář