Budova Filadelfie

Budova Filadelfie
Spolupráce:Michaela Čechová, Jana Hanzalová, Monika Pejsarová, Jitka Šindelářová, Mária Urbanová, Roland Vančó, Kateřina Víděnová, Jindřich Ševčík a další z autorského týmu kanceláře DAM
Adresa: BB Centrum, ul. Vyskočilova, Michle, Praha, Česká republika
Investor:PASSERINVEST GROUP, a.s.
Projekt:2002-09
Realizace:2008-10
Užitná plocha:27961 m2


Součástí urbanizace rozsáhlého prostoru území okolo Vyskočilovy ulice v Praze 4 Michli se od roku 2010 stala nová administrativní budova Filadelfie. Současně s výstavbou domu došlo i k revitalizaci zanedbaného prostoru mezi ulicí Želetavská a Baarova na park.
Přestože je budova Filadelfie umístěna do poměrně urbanizovaného prostředí, v návrhu jsme se snažili vytvořit tvar, který by maximalizoval odstupy od sousedních objektů. Tvar kříže diagonálně orientovaný na přiléhající komunikace umožnil udržet volný prostor v bezprostředním okolí a dům koncipovat jako solitér. Budova je umístěná bez podstavce na travnatou plochu, která Filadelfii obepíná a přechází v již zmiňovaný park.
Základní koncept typického administrativního patra Filadelfie je modifikované písmeno H. V centrální části je situovaná komunikační páteř, od které se rozvíjí dispozice do čtyř křídel s plochami pro kanceláře. Rozevření křídel do tvaru kříže poskytuje vnitřnímu prostředí nadprůměrné hodnoty osvětlení a uživatelům nabídne panoramatické výhledy z jakéhokoliv místa u fasády.
Variabilita dispozice typického patra umožňuje jeho rozdělení na čtyři samostatné administrativní jednotky nebo využití celé plochy podlaží pro jednoho nájemce. Schodiště ve dvou větších křídlech dovolují interně propojit podlaží a poskytnout tak nájemcům možnost využívání několika pater nad sebou.
Charakteristicky tvarovaných sedmnáct nadzemních pater, s čistě administrativní funkcí, na úrovni parteru střídá šest podzemních pater využívajících celou plochu pozemku. První suterén je při ulici Želetavská díky morfologii terénu částečně obnažen, tvoříc tak portál pro hlavní vstupy do objektu. V tomto patře jsou situovány prostory pro obchodní jednotky. V dalších pěti podzemních patrech jsou navržena parkovací stání a technologické vybavení objektu.

Spolupráce stavební část, koordinace speciálních profesí: VPU DECO PRAHA a.s. - Milan Kubeš, Jiří Ksandr, Martin Pražský
Konstrukční řešení: NĚMEC POLÁK spol. s r.o. - Milan Polák, Robert Bergman
14 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Špatně umístěný mrakodrap
Martin Přibík
11.06.11 10:21
zvrácenost
Vích
12.06.11 01:56
To je surrealismus.
robert
13.06.11 08:19
...No,...
šakal
13.06.11 04:09
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od DAM architekti s.r.o.