Pasivní rodinný dům

Pasivní rodinný dům
Adresa: Na Podvolání, Nové Dvory, Frýdek-Místek, Česká republika
Projekt:2007-09
Realizace:2009-11
Užitná plocha:124 m2
Plocha pozemku:3400 m2


K dispozici pozemek na kraji severomoravského města, tvarem specifický, rovinatý, nepravidelný, protáhlého tvaru ve směru S-J, jižní strana příjezdová, severní část pozemku zakončená říční terasou vytvořenou v minulosti korytem řeky Morávky.
První myšlenkou bylo stavbu umístit v zadní části pozemku v návaznosti na říční terasu a její ozelenění vzrostlými duby. Vzhledem k velikosti pozemku (komplikovaná příjezdová cesta a inženýrské sítě) bylo navrženo stavbu umístit ve střední části parcely, docílit tak rozdělení pozemku na přední a zadní zahradu a urbanisticky se napojit na stávající rodovou dřevěnici; realizace nové moderní stavby kontra výstavbě původní, tradiční,...
Objekt krytého stání a zázemí pro zahradu, auto, úložné prostory (nepostradatelná část takto koncipované stavby) jsou situovány v místech příjezdu na pozemek.

Od samotného začátku je záměrem realizovat stavbu v pasivním standartu, v technologii evropské dřevostavby (tvarová optimalizace, dispozice navržená tak, aby všechny obytné místnosti byly orientovány zasklením k jihu).
Dominantní osa procházející v podélném směru domem rozděluje dispozici na část obytnou (jižní) a část zázemí (severní).
Vzhledem k plánované developerské výstavbě na blízkých pozemcích bylo upuštěno od okna na západní fasádě, které zároveň bývá poměrně problematické v letních odpoledních a večerních hodinách.
Krytá terasa a vstup zajišťují stínění domu; jsou doplňující prvky základního tvaru objektu.

Základová deska z pohledového betonu do systémového bednění je založená na hutněném štěrkovém polštáři.
Obvodové stěny jsou dřevěné, založené na dubových prazích. Dvojřadý systém typu "two by four", kde vnitřní k-ce je nosná a vnější  nenosná (vynáší fasádní systém). Takto provedený systém vymezuje prostor pro uložení tepelné izolace v tl. 520mm  (na bázi minerální vlny, v původním záměru izolace slaměná, pro kterou byla k-ce připravena). Stěny jsou ve dvojici vzájemně prokotveny dřevěnými prkny vizuálně tvořící žebříky.
Vnitřní k-ce zděné z vápenopískové cihly uložené na pěnovém skle; stropy a krovy dřevěné.
Střešní krytina v technologii epdm folie, navrženo vegetační souvrství pro  extenzivní zeleň.
Obvodová k-ce difúzně otevřená, fasáda a střecha provětrávaná, obklad domu modřínovými prkny s přiznanou mezerou (kotveny na dvojité laťování); napuštěno voskem a olejem.
Okna dřevohliníková, euro 92mm, izolační trojskla se solárním faktorem 63%. Prahové lišty dubové impregnované, nosná dřevěná k-ce je modřínová (vysušené, hoblované řezivo), Všechny dřevěné k-ce jsou navrženy min. 300mm nad upraveným terénem, nášlapná vrstva podlah v interiéru 600mm nad upraveným terénem.

technologie:
centrální jednotkou je akumulační nádrž 400l a 150l se stratifikací, průtočný ohřev TUV, řízené větrání se zpětným získáváním tepla a elektrickým dohřevem vzduchu zajišťuje jednotka Duplex EC 380 odebírající teplo z nádrže, zdroj TUV a TV: 3x plochý solární panel, krbová kamna na dřevo,  elektrický dohřev v nádrži, regulace RVS Siemens

Uw  = 0,79 W/(m².K)
Uem = 0,16 W/(m².K)
n50  = 0,6 1/h
EA   = 20 kWh/(m².rok)
PEA = 60 kWh/(m².rok)
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
velke plus...
rk
04.05.11 10:47
pripajam sa
Matej Farkaš
05.05.11 12:48
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Michael Kocych Architects