Dům EMA

Dům EMA
Spoluautor: Sven Matt
Spolupráce:Sven Matt
Adresa: Feldkirch, Rakousko
Projekt:2005-06
Realizace:2006-07
Užitná plocha:120 m2
Plocha pozemku:645 m2
Náklady:200 000 Euro


Mladá žena zdědila malý pozemek v městě Feldkirch ležící poblíž hranice se Švýcarskem. Požadovala dům, který by přesně odpovídal jejím osobním potřebám, aniž by překročil extrémně nízký rozpočet. Hlavním úkolem při navrhování bylo co nejlepší využití vnitřního prostoru.
Celková plocha domu 120 m²  - včetně garáže (podle stavebního řádu) - je rozložena do tří podlaží, čímž objekt zabírá malou půdorysnou stopu a ponechává velkou část zahrady netknutou. Výsledný tvar domu rovněž zajišťuje výhodný poměr (objem x povrch) trvalé udržitelnosti životního prostoru, energetické úspornosti a provozních nákladů.
Stavění do výšky má výhodu nerušeného výhledu i přes očekávané zahušťování okolní zástavby. V přízemí se nachází “letní studio“ s přímým propojením do zahrady, ve druhém poschodí je umístěna ložnice s koupelnou, kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem jsou situovány v nejvyšším patře nabízejícím výhled na švýcarské hory. Díky rozdílným oknům má každé podlaží svůj vlastní charakter. Různá velikost a umístění  oken otevírá výhled a zaměřuje vnímání venkovní krajiny svým vlastním způsobem.
Prefabrikované zděné a stropní prvky ze dřeva jsou kompletně vybaveny technickými instalacemi a povrchovou úpravou vnitřních stěn z březové překližky, což ve výsledku zaručilo krátkou lhůtu výstavby a nízké pořizovací náklady.
Hlavním cílem projektu bylo vymezit nový přístup k jednomu z opravdových výzev současnosti: nízký rozpočet - vysoká kvalita.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Bernardo Bader Architekten