Rodinný dům Fukawa

Rodinný dům Fukawa
Adresa: Hirošima, Japonsko
Projekt:duben 2008 - listopad 2009
Realizace:listopad 2009 - květen 2010
Užitná plocha:114 m2
Zastavěná plocha:50 m2
Plocha pozemku:124 m2


Dům nacházející se na předměstí Hirošimy je navržen pro čtyř člennou rodinu se dvěma dětmi. Vzhledem k tomu, že je v okolí hustá doprava, snažili jsme se dům odizolovat od rušné oblasti, zároveň však zachovat otevřený prostor. Lidé mají tendenci pociťovat prostor větší než je, pokud si sami nedokážou představit jeho rozměr, jako je tomu např. u oblohy nebo moře. Jinými slovy si myslí, že je prostor velký, pokud cítí nekonečnou kontinuitu prostoru.

Jádrem domu je schodiště, které se nachází uprostřed domu, ústí až ke stropu a jsou na něj napojeny všechny místnosti. Prostory jsou umístěny náhodně, s různými úhly a v různých úrovních. Vnitřek celého prostoru působí tak, jako byste se nalézali někde pod listnatým stromem nebo v jeskyni na horách.

Navíc prostor nad každou místností může sloužit jako terasa, díky čemuž vznikají v domě různé vztahy jako pokoj - pokoj, pokoj - terasa nebo terasa - terasa. Dům je oddělen od venkovního prostředí, nicméně interiér se středovým jádrem vytváří kontinuální prostor, který působí jako velký strom. Doufáme, že se obyvatelům domu bude žít pohodlně jako by žili někde v přírodě.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Makoto Tanijiri