Obytný soubor Rose am Lend

Obytný soubor Rose am Lend
Autor: INNOCAD
Adresa: Lendplatz 41, Štýrský Hradec, Rakousko
Investor:Golden Nugget
Projekt:2005-08
Realizace:2007-08

Užitná plocha:1085 m2
Plocha pozemku:509 m2
Náklady:980 000 Euro


Spoluautor: Martin Lesjak, Peter Schwaiger, Bernd Steinhuber, Nerma Linsberger
Spolupráce: Oliver Kupfner, Martin Lesjak, Roland List, Reinhard Schütz, Margit Spreitzer, Bernd Steinhuber
„Projekt 'Rose am Lend' je více než pouhou stavbou. Je spíše obrazem zachycujícím historický vývoj; je součástí rozvoje a proměny jedné z nejuceleněji dochovaných částí Štýrského Hradce, vypráví vlastní příběh jednoho z nejstarších domů na Landplatz postaveného během baroka v 18. století. 'Rose am Lend' zanechává v různorodém městském prostředí silnou a nezaměnitelnou identitu. Dům nabízí jedenáct exkluzivních bytů, prostředí k městskému životu a přízemní obchody dbající na obchodní tradici náměstí Lendplatz sloužícího jako tržiště.“
Martin Lesjak

Namísto od investorských zvyklostí zbourat staré štítové domy kolem Lendplatz jsme se rozhodli objekt zachovat a obnovit; připojením další úrovně ke dvorní vestavbě. Hlavní myšlenkou celého projektu bylo začlenit projekt do stávající struktury i sociálních souvislostí. Již během plánování byl v domě otevřen klub, který dodnes slouží k občasným akcím.
Výsledný návrh si vědomě půjčuje prvky, které zde byly přítomné a přetváří jejich souvislosti. Motiv růží je tak odkazem na období, kdy dům vznikal (pozdní baroko) a samotný název z původní školy “Schulhaus am Lend“. S odkazy si pohrává celý návrh různými způsoby a v různých měřítkách. Kupříkladu kované železné květiny na zábradlí doplňují velké růže na fasádách.
Nemovitost si pořídili architekti společně se svými obchodními partnery v roce 2005 a s renovací vypomohl  Štýrský regionální program na obnovu. Tato výpomoc umožnila sociální diverzifikaci při obsazování bytů s nízkým nájmem. “Růže“, jak se dnes stavbě přezdívá, se mezitím stala nedílnou součástí Lendplatz a přispěla k rozkvětu různorodosti v okolí.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Jako první jsem otevřel
gallina-scripsit
06.04.11 09:52
par postrehov
Martin Laho
11.04.11 11:16
...Inu, galline,...
šakal
11.04.11 04:11
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od INNOCAD