Architektonický ateliér Projektil Architekti

Architektonický ateliér Projektil Architekti
Adresa: Malátova 13, Smíchov, Praha, Česká republika
Investor:Projektil Architekti, s.r.o
Projekt:leden 2009
Realizace:2009 - 2010
Užitná plocha:201 m2
Zastavěná plocha:135 m2


Ateliér - výtvarná dílna, kancelář a reprezentativní prostor pro architektonické studio. Architekt potřebuje ke své práci světlé, prostorné, klidné a inspirativní prostředí. To vše se ve dvoře starého činžovního domu na Smíchově a v jeho okolí nachází.
Ateliér vznikl rekonstrukcí bývalé věznice a později lakýrnické a kovářské dílny. Z původního jednopodlažního objektu půdorysu písmene U, tak vznikl dvoupodlažní prostor na půdoryse protáhlého obdélníku. V přízemí je zasedací místnost, modelovna a technické a sociální zázemí. V patře pak velkorysý prostor ateliéru. Osvětlení přirozeným světlem je zajištěno pásovými okny otočenými do dvora a průběžným střešním světlíkem.
Ateliér je umístěn podél zadní stěny dvora, který je z  ulice přístupný průjezdem bytového domu. Z původní stavby byly zachovány tři obvodové stěny z cihel a opukového kamene, které jsou umístěny na hranici pozemku. Nové konstrukce vložené do objemu vymezeného původními zdmi jsou z pohledově přiznaných smrkových masivních trámů. Plochy mezi nosnými dřevěnými prvky stropu, střechy a obvodových stěn jsou tvořeny požárně odolnými cementotřískovými deskami Cetris.
Ateliér má díky tomu, že je vsazen mezi dvě hraniční opukové stěny pouze jednu fasádu, jež přechází plynule na střechu, která je pohledově exponovaná z oken okolních domů. Vnější obklad fasády a střechy je tvořen poloprůhledným vlnitým laminátem odhalujícím spodní vrstvy konstrukce. Lehký plášť má podtrhnout montovaný charakter vestavované části domu v kontrastu k okolním masivním zdem. Spolu s přiznanou dřevěnou konstrukcí v interiéru výrazově propojuje venek s vnitřkem a smazává tak pevnou hranici mezi prostorem ateliéru a dvora.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Projektil architekti