Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Dům ze složeného cortenu

Autor: x architekten
Adresa: Ebelsberg, Rakousko
Investor: manželé Seebacher
ovi
Realizace: 2004-07 Užitná plocha: 215 m²

Zadání
Stávají dům z dvacátých let minulého století měl pro klienta hodnotu především díky okolní zahradě. Nicméně úkolem bylo prostřednictvím revitalizace původního objektu a přístavby vytvořit více prostoru pro kvalitnější život. Hlavním přáním klientů bylo přizpůsobit stávající objekt moderním požadavkům na energetickou úspornost, prostornější obytnou část s maximálními výhledy do okolní přírody a začlenění zahrady s venkovní terasou do obytné zóny a života rodiny.

Umístění
Dům se nachází ve venkovské zástavbě na jižním okraji města Lince. Kvůli nárůstu města v průběhu posledních let se obytná čtvrť rodinných domů se zahradou pomalu stala součástí městského území. Z architektonického hlediska je tento trend nejvíce patrný právě na přístavbách těchto rodinných domů. Objekt včetně domu, zahrady a vzrostlých domů se nachází na mírném svahu. Svah v tomto případě hraje významnou roli, neboť rozděluje pozemek na dvě části.

Návrh
Návrat domů do venkovských oblastí na okraji města, jízda domů, zaparkování, vystoupení z auta a vkročení do domu. Lidé podstupují tyto “přechodné kroky“ každý den z veřejného do soukromého prostoru, z interiéru do exteriéru. Tyto procesy jsou často doprovázeny řadou prostorových sekvencí: silnice, dvůr, garáž, schodiště, obývací pokoj. Při koncipování přístavby slova “interiér“ a “exteriér“ byla spojena na založena na souvislostech se synonymy “být doma a přicházet domů“. Tato myšlenka je implementovaná do skládání a řezání panelů z cortenové oceli spojující veřejnou a soukromou část domu. Příjezdová cesta se stává obytnou plochou, z niž se pak stává plocha podporující strop a poté terasa, stop, opět obytný prostor a nakonec východem. Původní objekt i rozšíření vyrovnávají výškový rozdíl mezi oběma úrovněmi. Všechno jde hladce beze spar. Temná barva cortenové oceli rámuje otvory do místností (fitness, sauna a kancelář) nabízející velkorysé výhledy a přístup do okolní přírody. Přístavba objímá původní archetypální stavbu, aniž by se s ní sloučila. Přístavba je sebejistá, ale zároveň se přizpůsobuje.

Realizace
Rozšíření obytné plochy je uskutečněno pomocí povrchů z cortenové oceli, která nám umožnila pociťovat více prostoru a výhledy. Permanentní kaštanová patina zvýrazňuje ocel jako nosný materiál. Ve srovnání s únosnou ocelí se prosklené plochy jeví jako světlé a průhledné. Získáváme dojem, jako by tam téměř nebyly. Ocelová konstrukce představuje výrazný protipól k původní omítané stavbě s tepelnou izolací.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 16.03.11
Návštěvnost: 52540 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Výborné Matej Farkaš 17.03.11 11:03
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.