Obnova vstupní budovy v areálu NKP Dolu Michal v Michálkovicích

Obnova vstupní budovy v areálu NKP Dolu Michal v Michálkovicích
Administrativní budova s cechovnou a řetízkovými šatnami je původním objektem z doby přestavby dolu v letech 1913-15. Vstupní část půdorysného tvaru L byla přistavěna po r. 1956 (plány z let 1955-56). Sloužila jako šatny a koupelny žen a kanceláře a zázemí pro Lidové milice.
Vstupní část administrativní budovy byla po ukončení provozu dolu a následných nevhodných přestavbách několika kanceláří, provedených v rámci několikaletého užívání soukromou firmou na začátku 90. let 20. století opuštěna. Po složitých majetkových převodech patří NPÚ, realizoval její obnovu a využití pro potřeby instalovaného objektu Důl Michal / Petr Cingr a územního pracoviště.
Pro potřeby NPÚ byly v patře vytvořeny kance- lářské prostory, byt správce a v přízemí je vytvo- řena hospoda se zázemím a vstupní část do NKP-Důl Michal je vybavena prodejnou vstupenek.
Maximálně byly zachovány původní materiály a vybavení prostor (podlahy, el. skříně, zařizovací předměty, el. vypínače apod. z doby vzniku objektu).

V prodejně vstupenek je vytvořen prodejní pult, skříňky pro zázemí personálu, skříňky pro uložení zavazadel návštěvníků a výstavní vitríny pro propagační a informační materiál. Šedě mořené dřevo nábytku je doplněno o čiré sklo, výstavních vitrin. Skleněný prodejní pult obsahuje velké kusy černého kamenného uhlí. Vše je doplněno černými osvětlovacími tělesy a šedou protiskluzovou stěrkou na podlaze.

Hospoda je umístěna v prostoru bývalých ženských sprch dolu. Zde byl určující striktní požadavek Národního památkového ústavu na zachování a zviditelnění původních žlutých bělninových obkladaček na stěnách ve stavu, v jakém se zachovaly – i s vysekanými kusy a pásy, které byly kdysi zatřeny pálenou cementovou omítkou. Tomuto určujícímu elementu byl podřízen celý barevný koncept prostoru. V podstatě světle žlutá je jediná barva v tomto prostoru, jelikož bílá, černá a šedá nejsou barvami. Šedá stěrka na podlaze, šedý nábytek – lavice, stoly a židle a výčepní pult jsou doplněny sklem a surovým železem na nohách stolů, věšácích a konzolách polic v zázemí. Pod neupravovanými pozinkovanými rourami klimatizace je umístěn bílý rošt z ocelových profilů, který kdysi nesl rozvody vody a sprchy, je využit pro umístění důlních osvětlovacích těles a zářivkové linie. Zázemí výčepu bude doplněno o chladící vitriny, výčepní stůl o pípu, která bude umístěna v místě nad kusy černého uhlí uzavřené ve skleněné krabici obdobně jako v prodejně vstupenek.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
no fuj
Martin Cviček
03.03.11 11:56
Proč fuj?
Václav Filandr
04.03.11 07:22
perfektní
Radek Leskovjan
14.04.11 11:28
Proč fuj?
Pablo
14.04.11 11:00
Fuj
werlik
13.09.11 02:23
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Ateliér Filandr