Dům Ogaki

Dům Ogaki
Adresa: Gifu, Japonsko
Realizace:06.2010
Užitná plocha:106 m2
Zastavěná plocha:75 m2
Plocha pozemku:131 m2


Skromný obytný dům v Gifu od Katsutoshi Sasaki + Associates je postavený tak, aby se co nejlépe přizpůsobil kontextu místa i povětrnostním podmínkám, čímž poskytuje pohodlnou a příjemnou atmosféru. Dům je navržený pro rodinu se čtyřmi dcerami tak, aby prostorové uspořádání umožňovalo volnou komunikaci mezi všemi členy domácnosti.
Dům Ogaki nabyl svůj tvar na základě různých místních podmínek a požadavků jeho uživatelů. Strohá silueta trojúhelníkové štítové zdi je orientovaná na západ, aby pohlcovala silný západní vítr a zimním období. Prodloužením střešní roviny až k zemi byli architekti schopni vytvořit nárazníkovou zónu před chladnými větry a současně snížit zatížení domu ze střechy.
Návrh je omezen v rozmístění oken, otvory se nachází pouze na východě a západě, odkud hledí do dvorů. Toto rozmístění v létě zabezpečuje přirozené větrání a dovoluje odvést nahromaděné teplo. Vnitřní dvůr zároveň umožňuje cirkulaci uvnitř domu. Společenské funkce pro celou rodinu, které zahrnují obývací pokoj a terasy, jsou směřovány uvnitř trojúhelníku kolem vnitřního dvoru zdůrazňujícího život domácnosti uvnitř a přírody za jeho zdmi.
Katsutoshi Sasaki + Associates také kladl důraz na komunikační prvky mezi jednotlivými členy domácnosti. Jedním z těchto aspektů bylo umístění kuchyně v blízkosti vstupu, kde se mohou rodinní příslušníci a návštěvníci v různou denní dobu vzájemně setkávat na styčném bodě soukromého života a pouličního života. Dalším hlediskem bylo rozmístění pokojů čtyř dcer ve druhém poschodí, odkud hledí do otevřeného stropu a mohou komunikovat mezi spodním a horním patrem.
Šikmá střecha přináší členům rodiny také příležitosti k důvěrným a soukromým okamžikům, aby mohli trávit čas v útulném dřevěném interiéru o samotě nebo společně. Okna poskytují hojnost světla, aby se mohlo šířit těmito prostory. Jeho intenzitu lze však také kontrolovat, aby odpovídalo různým stupňům požadavků rodiny.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Katsutoshi Sasaki