Dům v Hamadera

Dům v Hamadera
Dům se nachází v Sakai City v prefektuře Osaka. Je situovaný v klidné obytné čtvrti, kde se nachází ještě staré nádraží zvané Hamadera suwanomori. Ke koupi tohoto pozemku přiměly majitele zejména hluboké vzpomínky na dětství. Dům je orientovaný severní stranou  k silnici, zatímco východně a západně čelí sousedním domům. Na jižní straně se nachází malá místnost - tzv. Suwanomori Shinto shrine. Do této místnosti dopadá sluneční světlo malým oknem, které slouží také jako ventilace a zároveň prostor prosvětluje. Jižním směrem je dále  bohatá zeleň, na kterou byl v projektu kladen velký důraz. Rozprostírá se za velkým oknem a bylo dbáno na to, aby byla patrná z každého prostoru v domě
Jedná se o prostorový celek, který byl navržen nejlepším možným způsobem s ohledem na výšku a materiál. Přes celou zeď od východu na západ byla navržena knihovna, která se postupně bude zaplňovat knížkami, jak budou děti vyrůstat. Prostorové uspořádání domu bylo navrženo tak, aby se v domě žilo maximálně přirozeně. Vítr provětrává prostor okny ze severu, východu a západu v závislosti na daném ročním období.
Na interiér byl použit dřevěný materiál. Jelikož jsou vstupní posuvné dveře také ze  dřeva,  vypadá dům na první pohled z ulice poněkud melancholicky. Energie byla věnována na vzájemné propojení podlahy, stěn, stropů a různých doplňků. Uspořádání barev ještě podtrhlo zvolený materiál a konstrukci. Snahou bylo, aby se zde člověk cítil skutečně jako doma. Dům je zároveň šetrný k životnímu prostředí a jak bude plynout čas, stane se neoddělitelnou součástí života rodiny.
0 komentářů
přidat komentář