Piknik Nové scény

spontánní výkon v městské krajině / trávník

Piknik Nové scény
Adresa: Národní 4, Praha, Česká republika
Realizace:19.08. - 18.9.2010
Zastavěná plocha:430 m2


Nová scéna ND a občanské sdružení BonArt v projektu ART MEETS THE (P.R.A.H.A.) STREETS představili během srpna a září sérii instalací, které autoři vytvořili přímo pro pro veřejný prostor piazzety Národního divadla. Piazzetě ND vévodil velkorysý travnatý koberec o rozloze 430m², který doplnily originální interaktivní objekty A. Jiráta a sochařská intervence P. Karouse a skupiny Nová věčnost do sochy J. Malejovského.
  
Piknik v podobě městského posezení – po jeden měsíc vybízel k rozličným aktivitám čtení, hraní, posezení, opalování, sportování, odpočívání, cirkus, hodování… Civilní program v městské krajině otevřený pro všechny.
 
Instalace Piknik Nové scény vzešla ze společného návrhu Nové scény ND a ateliéru Roháč Stratil, následně byl také jedním z 80 projektů, které mohli shlédnout návštěvníci výstavy Městské zásahy v Praze a v Brně. Jednalo se o společný autorský projekt týmu ve složení Marcela Straková, Jan Roháč a Bronislav Stratil.

Přírodní zatravněná plocha o rozměru 430m² byla umístěna na vyvýšeném pódiu nad povrchem stávající dlažby. Nosnou konstrukci pódia tvořilo dřevěné systémové bednění poskytnuté sponzorsky společností PERI, spol.s.r.o.. Na vodorovnou plochu pódia byla osazena běžná skladba tzv. zelené střechy. Umístění plochy trávníku plynule navázalo na květináče, které jsou pevně umístěny na piazzetě ND před tzv. restaurační budovou.

Je to další ze série pokusů kterými se snažíme oživit někdy až moc poklidný prostor piazzety Národního divadla. Navíc piknikování je aktivitou, která nijak neohrozí kolemjdoucí, což se o jiných sportech na tomto místě tradičně provozovaných s takovou jistotou říci nedá. Řekl k projektu Štěpán Kubišta, ředitel Nové scény.

Projekt Piknik Nové scény je nejen nápaditý, ale také citlivý k prostoru, kde je instalován. Oživuje nepříliš navštěvované místo a nabízí obyvatelům Prahy 1 možnost strávit příjemné chvíle v rušném centru,“ řekl starosta Prahy 1 Filip Dvořák s tím, že akce vhodně doplňuje snahu radnice o revitalizaci středu města.  

"Trávník u Nové scény "vyrašil" během pár dní jako pozvánka k aktivitám, které směřujeme většinou na jiná místa. To se ale má změnit. Kdo si chce uprostřed metropole zasportovat, opálit se nebo uspořádat party s grilováním, má možnost. Aktivitám se meze nekladou."
Radek Wohlmut, Týden

"...prostor u Nové scény, který je vydlážděný žulovými deskami a který od 80. let, kdy vznikl, milují snad jen skejťáci, je najednou mnohem přívětivější. Dá se na něm sednout, udělat si piknik, dokonce i zahrát fotbal… je to sympatické gesto, na které Pražané slyší: najednou je jich v té mrtvé zóně plno a možnost lehnout si na trávu si očividně užívají." Jan H. Vitvar, Respekt

"NEJKAMENNĚJŠÍ Z ČESKÝCH kamenných divadel - to Národní v Praze - se od letošní sezóny zjevně pokouší dělat některé věci nově. Využívá pro to scénu, která to má zakódované přímo v názvu. Vnějším signálem, že se něco děje, je už nějakou dobu zatravněný prostor mezi oběma budovami ND na Národní třídě (volně piknikovat můžete do 18. září)…" Reflex

Antonín Jirát - Dopřejme jim zázraku II


Soubor tří interaktivních objektů sleduje téma zázraku coby důkazu existence nadpřirozena. Práce byla inspirována knihou bratří Strugackých Piknik u cesty.
Verze “zázračné” instalace, která byla vytvořena pro veřejné prostranství piazzety Národního divadla, posouvá téma zázraku do kontextu architektury doby normalizace - do doby, kdy byla v rámci dostavby ND  postavena Pragerova budova Nové scény a současně byl vytvořen i samotný prostor piazzety.

Pavel Karous a skupina Nová Věčnost - Žvejkačka
Dočasnou intervencí do sochy Znovuzrození od Josefa Malejovského z roku 1983, která je trvale umístěna na prostranství piazzety ND, se na piazzetě ND uvedl sochař Pavel Karous a umělecká skupina Nová věčnost. Žvejkačka navázala na téma, kterým se umělec několik let zabývá  - socha a plastika ve veřejném prostoru 70. a 80. let 20.stol. „Taková Žvejkačka“, hodnotili již téměř historickou Malejovského sochu kolemjdoucí. Karous dočasně sochu ve žvějkačku proměnil.

Skupina Nová věčnost připravila instalaci ve složení Pavel Karous, Helena Sequensová, Adam Stanko.

Projekt ART MEETS THE (P.R.A.H.A.) STREETS byl realizován ve Spolupořadatelství Městské části Praha 1, instalace jsou podpořené grantem Magistrátu Hlavního města Prahy.

Hlavní partneři: Architektonický ateliér Roháč Stratil; PERI, spol. s r.o.; Český trávník, s.r.o.
Další partneři projektu: Falconry, s.r.o.; CDV služby s.r.o.; V.A.N. Group International s.r.o.; Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze; Fakulta umění a designu UJEP v Ústí n. L; Lučební závody a.s. Kolín
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Jan Roháč, Bronislav Stratil