Přestavba a dostavba rodinného domu v Praze

Přestavba a dostavba rodinného domu v Praze
Autor zahrady:Magdaléna Myšková Kaščáková
Projekt:2008-09
Realizace:2009-10
Zastavěná plocha:414 m2
Obestavěný prostor:2220 m3


Pozemek leží na jižním svahu v řadě opakujících se dvojdomů vystavěných v jednom časovém období. Zadáním byla přestavba a dostavba půlky rodinného dvojdomu na dvě bytové jednotky se společnou garáží a  relaxačním zázemím s bazénem a saunou s takovou dispozicí, která dovolí sloučit oba byty v jeden velký. Vzhledem k okolnímu urbanismu a k tomu, že se jedná o dvojdům bylo rozhodnuto zachovat stávající objem a výraz domu. Pro potřeby nového programu bylo využito svažitého pozemku a za pomocí zahloubeného atria došlo k rozšíření ploch pod úroveň stávající zahrady.
V třípodlažním domě s podkrovím je jeden byt menší, mezonetový s přilehlým atriem a druhý byt větší, využívající zahradu okolo domu. Do domu se vstupuje z úrovně ulice krytou přístupovou chodbu podél objektů  garáže, relaxačního zázemí a atria, které chodbu osvětluje. Garáž a relaxační zázemí jsou zapuštěny do terénu a překryty zelenou střechou na úrovni okolních zahrad. Hlavní schodiště bylo přesunuto vně zadní části stávajícího objektu.
Konstrukčně je původní objekt zachován jako jednoduchý vyzdívaný podélný dvojtrakt s nosnou obvodovou a střední zdí, které vynášejí dřevěnou konstrukci krovu sedlové střechy. Nový objekt relaxačního zázemí a garáže včetně opěrných zdí atria a přístupové chodby je z železobetonu.
Interiér domu je ve světlých odstínech s okny a dveřmi v bílé barvě, dubovými prkny a světlými terazzy na podlahách. Bazén je kombinací barev a materiálů. Fasády jsou ze škrábané omítky. Povrch přístupové chodby a teras je z tropického dřeva. Plechová posuvná vrata se vstupní brankou jsou stříkaná barvou v odstínu mědi, ze které je provedeno oplechování.
Stěny atria v čase porostou přísavníkem a uprostřed zmohutní muchovník. Zábradlí v zahradě splyne s keři a příkré svahy pokryjí vrstvy kvetoucích mechů, trvalek a kapradin.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Staré-vs-nové
radek horyna
09.12.10 11:08
paráda
Daniel John
09.12.10 01:58
=)
Petr Bokota
09.12.10 02:51
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Holiš + Šochová architekti