Bydlení pro starší občany v Masans

Bydlení pro starší občany v Masans
Adresa: Kronengasse, Masans, Chur, Švýcarsko
Investor:Stiftung Evangelische Alterssiedlung Masans
Soutěž:1989
Realizace:1992-93


Budova byla postavena pro starší občany, kteří jsou ještě schopni samostatně bydlet a hospodařit. Infrastruktura stávajícího komplexu domova důchodců a pečovatelského domu, již lze v případě potřeby použít, se nachází ze zadní částí novostavby, která je jinak orientovaná do ulice Kronengasse a ke starému jádru města Masans.
Novostavba tvoří společně se stávajícími budovami komplexu volně sestavený půdorysný tvar, podobný předměstskému statku, který obklopuje široké prostranství dvora. Stěny podél ulice Kronengasse, keř a mohutná lípa, vše stávající prvky, byly přizpůsobeny nové situaci u vstupu tak, že působí, jako by tady byly odjakživa. Nálada je nenucená, s nádechem venkova.
Předměstský venkovský charakter, výrazné působení použitého materiálů (zvolené trojkombinace: pohledový beton, kámen /tuf/, modřín), zjevná nekomplikovanost v konstrukční stavbě a ve formulování stavebního programu (21 bytů, 1 pokoj pro hosty a 1 pokoj pro zdravotní službu, přístupné po pavlačích), to byly očekávané cíle návrhu.
Doufali jsme, že se nám podaří dosáhnout uvolněné a příjemné atmosféry. Budova by měla připomínat „bludný kámen“ v hornaté krajině, lapidární a hrubě členěný, měla by být profesionálně postavená a řemeslně dokonale provedená s téměř staromódní pečlivostí. Malometrážní byty uvnitř se zdají být velké, když se dveře od ložnice zasunou do vestavěných skříní uprostřed dispozice. Objevují se zde prvky, které by starým lidem, stěhujících se sem z okolních vesnic, měly připadat důvěrně známé: zdi, jež jsou zřetelně nosné, dutě znějící dřevěné podlahy, obložení na tufových stěnách, proti větru chráněná, do půdorysu zapojená veranda, jakýsi vikýř směrem do údolí, kterým prosvítá večerní sluníčko, a u kuchyňské linky z březového dřeva okno, jež umožňuje zvědavému pohledu sledovat vlastní část pavlače, kterou si lze podle svého zařídit, i pohyb a dění na vstupním nádvoří.
Půdorysná struktura budovy vyplývá ze základní myšlenky objemných prvků (nosné stěnové pilíře, masivní sanitární buňky, nenosné dřevěné skříně). Tyto prvky jsou rozmístěny pravidelně po celé ploše půdorysu a obklopeny souvislým prostorem.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Peter Zumthor