Sea Ranch Residence

Sea Ranch Residence
Na pozemku v kalifornském Sea Ranch jsme navrhli rodinný dům o rozloze 1030 čtverečních stop (95 m²) s přilehlým domem pro hosty o rozloze 550 čtverečních stop  (51 m²), který vytváří vstupní předěl do rozlehlejší krajiny postupující od uzavřeného živého plotu až po zcela otevřenou louku. Při návrhu jsme se ohlíželi ke dřívějším zemědělským stavbám nacházejícím se podél severního pobřeží. Hlavní budova ve tvaru stodoly a dům pro hosta ve tvaru hospodářského stavení obklopují lesní zahradu nacházející se na vstupní straně domu.
Hlavní vstup do domu se otevírá do zahrady přes řadu doplňkových prostorů a stupňuje se až do úzkého výseku otevřených prostorů zakrytých širokou svažující se střechou stodoly. Velká část hmoty je vykrojena venkovní osmihrannou dřevěnou plošinou, která vtahuje okolní louku do středu domu. Schodišťové stupně porostlé travou pozvolna napojují venkovní plošinu s loukou. Souvislý pás oken a dveří sleduje vykrojení hmoty, čímž zachycuje dlouhé výhledy na pobřeží. Výsledný jednoduchý tvar stodoly je tvořen komplexní erozí historické formy.
Majitel požadoval střízlivé požití detailů, aby se mohl člověk stále cítit v prostředí Sea Ranch příjemně. Rozvrstvili jsme materiály, aby se odhalily ocelové okenní rýmy v dřevěných stěnách. Hlavní stěny tvoří bíle natřené zdi, neošetřené dřevo a ocelové konstrukce utváří zálivy, které jsme mohli využít k rozprostření měřítka, celkově posílili místo i prostorový zážitek venkovního přechodu z živého plotu v louku.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Moc hezke!!!
Ronn
05.12.10 12:58
zobrazit všechny komentáře