Zastřešení římských vykopávek

Zastřešení římských vykopávek
Adresa: Seilerbahnweg 17, Chur, Švýcarsko
Realizace:1985 - 10.1986


Stavby plní funkci ochranného zastřešení vykopávek pozůstatků tří římských domů, z nichž z jednoho je viditelný pouze roh. Ochranný obal pro archeologické nálezy byl koncipován jako abstraktní rekonstrukce objemů římských domů - lehká nosná ocelová konstrukce s pláštěm z dřevěných lamel, které umožňují pronikání jemného světla a vánku do interiéru. Hmota zastřešení odpovídá původním objemům staveb, stěny přístřešku stojí nad původními základy.
Nakládání s otvory v plášti stavby představuje jakousi hru se vztahem původní - současný. Vchody do římských domů dnes slouží jako okna velké peep-show, kterým mohou návštěvníci voyersky nahlédnout do interiéru domu. Vykopávky jsou otevřené pouze několik dní v roce a tak většině zájemcům nezbude než se spokojit s tímto pohledem. Současný provoz v domě zajišťuje levitující ocelová lávka, která jako nit prochází napříč muzeem. Na úroveň původních domů lze z lávky sestoupit po schodech.
Interiér muzea je zalit měkkým horním světlem, které sem přivádí soustava černých světlíků. Dovnitř expozice pronikají skrz lamely zvuky okolního města. Uzavřeni v historickém prostoru můžeme vnímat zvuky města našeho století, postavení slunce a vanutí větru.
překlad autorské zprávy
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Peter Zumthor