Vysokoregálový sklad Ricola AG

Vysokoregálový sklad Ricola AG
Ricola je společnost, která se zabývá produkcí bonbónů a medikamentů z léčivých bylin. Firemní ústředí, stejně jako výroba, se nacházejí v městečku Laufen.
V druhé polovině 80. let se rozhodlo představenstvo Ricoly vybudovat nový automatizovaný sklad. Základem skladu je zakladačový systém o rozměrech 60 x 26 x 17 metrů. Úkol architektů spočíval v designu kapoty tohoto zařízení. Herzog s de Meuronem nechodili pro inspiraci daleko a nechali se ovlivnit místní stavební tradicí. Motiv opeřené fasády okoukali u tradičních staveb pil, kterých je v podhůří Jurských Alp nepočítaně. Dřevěné peření nahradili současným materiálem - eternitem. Sofistikovaným návrhem zatepleného a větraného pláště docílili optimální vnitřní tepelné pohody skladu. Stavba se vznáší nad terénem, poněvadž podlaha skladu spočívá na rastru betonových polštářů - větraný pláště ve všech směrech.
Členění hmoty skladu vychází z tradice klasických městských paláců, kdy na soklu spočívá těleso stavby zakončené korunou. Sokl skladu je vyjádřen zhuštěním peření, koruna vertikálně osazenými krokvemi korunní římsy. Při členění fasády byl použit zlatý řez. Ryze moderní technologie tak získala klasicky navržený plášť.
Sklad bonbónů v Laufen je první stavbou, o které mohu bez uzardění prohlásit, že mi voní. Příjemné mentolové, citrónové, mátové a další vůně se linou z obřího flakónu. Šťastní skladníci prohánějící se na vysokozdvižných vozících po přilehlém prostranství se usmívají a respektují architektonické fanoušky bezpečně vykrouženými oblouky.
Mou jedinou výtkou je poněkud nepravdivý plášť stavby, který spíše evokuje skladování dřeva nebo kamene. O tom, že i tento rozpor si tvůrci uvědomili, svědčí vytříbenější mladší bratr skladiště v Laufen - zeleně mentolový sklad ve francouzském Mulhouse.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ricola
asrael
07.02.06 11:44
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Herzog & de Meuron