Rezidence Zlín-Příluky

Rezidence Zlín-Příluky
Rezidence Zlín-Příluky představuje projekt individuálního bydlení kladoucího důraz na kvalitu veřejných prostor a soukromí obyvatel. Lokalita je situována v okrajové východní části města a navazuje na původní zástavbu obce Příluky. Jižní orientace a sklon svahu nabízí celodenní oslunění s výhledy na okolní krajinu. Západní stranou lokalita přiléhá ke koridoru vzrostlé zeleně, jižní hranice je definována výrazným terénním zlomem.
Dopravní napojení lokality je zřízeno ze stávající komunikace ze západní strany. Hlavní komunikace jsou orientovány rovnoběžně s vrstevnicemi. Navržené objekty vytvářejí jasně definované uliční prostory a zaručují tak oddělení prostorů veřejných od prostorů soukromých. V rámci celku jsou vyčleněny plochy pro odpočinek s dětskými hřišti. Konfigurace terénu a koncipování souboru domů umožňuje plně využívat výhledů do okolní krajiny.
Výstavba se skládá ze tří typů obytných domů: 5 dvojdomů – typ „A“, 16 řadových domů – typ „B“ a 15 řadových domů – typ „C“. Zbylé pozemky jsou nabízeny k individuální výstavbě, respektující regulační podmínky území, které zaručí udržení formální jednoty řešené lokality.



DVOJDŮM - TYP „A“

Dvojpodlažní dům se zahradou je v úrovni komunikace definován předstupujícími objemy pracovny a zapuštěným vstupním prostorem s venkovním stáním. 1. nadzemní podlaží tvoří vstupní hala, garážové a venkovní stání a pracovna s možností využití pro komerční účely. Obytné místnosti jsou situovány v horním podlaží. Hlavní obytný prostor je otevřen na celou hloubku dispozice a nabízí atraktivní výhled i kontakt s přilehlou zahradou.

ZASTAVĚNÁ PLOCHA (1 SEKCE): 135 m²
OBESTAVĚNÝ PROSTOR (1 SEKCE): 733 m³
PLOCHA POZEMKU (1 SEKCE): 522-642 m²



ŘADOVÝ DŮM - TYP „B“   
Dvojpodlažní řadový dům se zahradou je řazen do čtyř sekcí po čtyřech domech. Uliční prostor je definován rytmickým střídáním objemu garáže a vstupním atriem s parkovacím stáním. Obytný prostor se rozkládá po celé šířce dispozice a otevírá se atraktivnímu výhledu. S úrovní zahrady je propojen venkovním schodištěm. Ložnice se zázemím jsou situovány ve spodním podlaží a jsou v přímém kontaktu s intimní zahradou, která je rovněž přístupná z obslužného chodníku vedoucího mezi horními a spodními řadovými domy.

ZASTAVĚNÁ PLOCHA (1 SEKCE): 109 m²
OBESTAVĚNÝ PROSTOR (1 SEKCE): 606 m³
PLOCHA POZEMKU (1 SEKCE): 228 m²



ŘADOVÝ DŮM - TYP „C“
Dvojpodlažní řadový dům je řazen do tří sekcí po pěti domech. Uliční prostor je definován rytmickým střídáním předstupujícího objemu venkovního skladu a zapuštěným vstupním prostorem s venkovním stáním. Přízemí dále tvoří vstup a garáž se skladem. Obytné místnosti jsou situovány v horním podlaží. Jižní terasa nabízí venkovní obytný prostor s atraktivním výhledem, do kterého se otevírá obývací pokoj a oba dětské pokoje. Ložnice rodičů a kuchyně je otevřena do intimního severního atria, která je rovněž přístupná z obslužného chodníku vedoucího mezi horními a spodními řadovými domy.

ZASTAVĚNÁ PLOCHA (1 SEKCE): 135 m²
OBESTAVĚNÝ PROSTOR (1 SEKCE): 607 m³
PLOCHA POZEMKU (1 SEKCE): 213 m²



Svislou nosnou konstrukci domu tvoří zdivo z keramických tvárnic POROTHERM tl. 300 mm zatepleno kontaktním zateplovacím systémem a opatřeným hladkou omítkou v bílé barvě. 1. nadzemní podlaží objektů „A“ a „C“ tvoří zdivo z betonových tvárnic ponecháno bez další povrchové úpravy. Stropní konstrukce jsou navrženy jako monolitické železobetonové desky. Výplně okenních a dveřních otvorů jsou smrková EUROOKNA, sekční garážová vrata jsou navržena hladká v tmavě šedém odstínu.
    Zpevněnou plochu nástupů do objektu a nájezdů do garáží tvoří betonová zámková dlažba 200/200/80 mm v přírodním odstínu, terasy jsou dlážděny betonovými dlaždicemi 500/500/60 mm. Oplocení mezi jednotlivými sekcemi je řešeno drátěným pletivem na ocelových sloupcích.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pochvala
Kryštof Spilka
11.11.10 01:22
pochvala II
Petra
17.11.10 03:58
copak zvenku, ale bydlet uvnitř
Bohdan Šeda
18.11.10 03:51
pochvala
Alena
21.11.10 08:44
Hmm
Martina Vondráková
18.12.10 01:08
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Chládek architekti