Dům v Otake

Dům v Otake
Adresa: Otake, Japonsko
Realizace:12.2007
Užitná plocha:116 m2
Zastavěná plocha:57 m2
Plocha pozemku:373 m2


Dům v Otake se nachází na západě japonské prefektury Hirošima, na náhorní plošině sousedící s parkem Kamei s ruinami hradu. Směrem na jih se rozkládá průmyslová oblast a krásné horské pásmo, na sever se nabízí pozoruhodné výhledy na vnitrozemské moře, město Seto a ostrov Miyajima. Vytvořili jsme návrh, který se bude hodit k oběma těmto kontrastním a obdivuhodným scenériím.
Při navrhování severní části jsme o fasádě uvažovali jako o kulise, které si okamžitě všimnete a vychutnáte, v jižní části pak sami budete rádi bydlet. Po konstrukční stránce jsme prostor rozdělili mezi nosné části a volné zóny, které by najednou umožnily vznik dvou charakterů. Severní fasáda je otevřená dokonce i když je uzavřená. Na fasádu se navazují ložnice, kuchyně, jídelní kout s výhledem do daleké krajiny, zároveň však také slouží jako součást nosné konstrukce domu.
Jižní stranu domu jsme chtěli co nejvíce propojit s venkovním prostředím, a proto jsme se zbavili konstrukčních prvků mezi obývacím pokojem a terasou, kterou chrání šestimetrový převis bez jakéhokoliv předělu mezi vnitřkem a vnějškem. Ačkoli nás konstrukční důvody a bezpečnostní předpisy přece jen donutily tak velký převis podepřít, stavba postupně začala získávat svůj výsledný tvar. Obalením celé stavby vodovzdorným materiálem používaným při stavbě lodí jsme vytvořili jedinečnou stavbu, která nevyžadovala žádné další těsnění nebo obklad. Kromě toho lesklý vodovzdorný materiál přechází kontinuálně z exteriéru také do interiéru, čímž vznikl přirozený prostor, kde můžete vnímat venkovní scenérii a stavba s okolím se zdají být prolnuté. Po zvážení původních plánů, jsme objevili vodovzdorné materiály, které nám doposud byly neznámé. Stejně jako bude objekt vypadat z různých úhlů jinak, tak při pohledu z více hledisek na projekt, konstrukci a výslednou realizaci jsme byli schopni posunout se lepším směrem.
Po přehodnocení běžných postupů a osobních názorů na konstrukci, užitkovost, formu, materiály, interiér a exteriér si myslím, že můžeme najít nové možnosti pro materiály, vztahy mezi tvarem a místem, budovou a jejím okolím, což otevírá cestu k novým způsobům plánování plného překvapení, které bychom u tradičních staveb nikdy nenašli. Věříme, že budoucí stavby mohou vzniknout spojením tradičních a nových hodnot, zbořením nejen hranic mezi vnitřkem a vnějškem, ale také mezi samotnými hodnotami.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Úchvatné
Dalibor Černý
16.11.10 01:05
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Suppose Design Office