Rodinný dům v Letech u Dobřichovic

Rodinný dům v Letech u Dobřichovic
Adresa: V Loužích, Lety u Dobřichovic, Česká republika
Projekt:2008
Realizace:2010
Užitná plocha:97 m2
Zastavěná plocha:115 m2
Plocha pozemku:540 m2
Obestavěný prostor:887 m3


U rodinného domu v Letech u Dobřichovic byla nízká cena téměř nezastavitelného pozemku vykoupena velmi komplikovanými zastavovacími podmínkami. Parcela byla výzvou a atmosféra údolí Berounky působila kouzelně. To nás motivovalo investorovi nákup odsouhlasit. Pozemek je úzký pouhých devět metrů a navíc se nachází v pásmu protipovodňové ochrany. To znamenalo umístit všechny obytné místnosti do patra. O to krásnější je ale nakonec výhled na Berounku z obývacího pokoje.
Při výběru pozemku jsme ale ještě netušili, že komplikovanější než pozemek budou požadavky investora. Ty se každou konzultací proměňovaly, což bylo z části způsobeno i měnicí se situací v rodině. Po odsouhlaseném projektu přišly zásadní změny a ve finále i druhá nová studie. První návrh počítal s kompletně otevřeným přízemím, dům byl pojat jako vznášející se dřevěný vagón na ocelové konstrukci. Druhý návrh již počítal s využitím přízemí pro technické místnosti, garáž a prostor pro občasné bydlení.
Konstrukce byla nakonec navržena z betono- vých tvárnic, které na rozdíl od projektu, kde se měl plášť zateplovat a obkládat silbonitovými deskami, byly z vnější strany zatepleny a omítnuty. Interiér nedoznal žádných změn, takže pohledové betonové zdivo v kontrastu s barevnými plochami dveří a vestavěného nábytku vytváří i přes svou syrovost povrchů velice příjemné a intimní prostředí pro bydlení.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
terasa
Pavel Zahálka
15.11.10 08:38
to P. Zahálka
stano
17.11.10 11:28
nestává se často
Dan Šeda
18.11.10 02:39
dveře a skříně - dodavatel
Caryfucka
25.11.10 07:04
dveře - dodavatel
Cizinsky Milan
25.11.10 05:37
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Stempel & Tesař architekti