Dům HD

Dům HD
Spoluautor: Sven Matt
Spolupráce:Sven Matt

Adresa: Schwarzach, Rakousko
Projekt:2005-06
Realizace:2006-07
Užitná plocha:215 m2
Plocha pozemku:1165 m2
Náklady:300 000 Euro


Mladá klientka zdědila malý pozemek nad vesnicí Schwarzach na úpatí kopce Linzenberg. Požadovala dům, který by se přizpůsobil specifikům místa a zároveň se lišil od běžných minimalistických krabic rodinných domů. Dům se snaží uspořádat stavební program potřebný pro jednu rodinu co nejúsporněji a zároveň vytvořit pevné ukončení směrem k úzké silnici ve svahu.
Dům je rozložen do dvou výškových úrovní. Horní vstupní podlaží se skládá z jediné místnosti pro vaření | jezení  | společnému žití. Každá z těchto oblastí je orientována jiným směrem. Proto ranní vaření směřuje na východ, obědvá se na venkovní kryté ploše obrácené k jihu a obytná část je orientována směrem k bohatým scenériím na západě. Spodní podlaží tvoří ložnice, koupelny a malý sklep.
Vnitřnímu uspořádání dominuje koncept vnitřního jádra a ochranného obalu.
Jádro vyrůstá z mohutného základu bílých panelových dílců až ke stropu domu. Svažitá střecha zvyšuje členitost vnitřního prostoru. Kolem vnitřního života je ze stran i shora obalen homogenním pláštěm z dřeva bílé jedle. Je pouze otázkou času, kdy se dům přirozeným stárnutím dřeva stane součástí svého okolí.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Nádhera
Jiří Schmidt
30.10.10 10:49
Pekné
Miro R
09.11.10 01:14
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Bernardo Bader Architekten