Haus V

Haus V
Autor: Jakob Bader
Adresa: Unterföhring, Mnichov, Německo
Realizace:2007-08
Užitná plocha:150 m2
Obestavěný prostor:739 m3
Náklady:250 000 Euro


Dům V byl postaven na malém pozemku s ještě menším rozpočtem. Zvenku je dům červený, uvnitř surový. Dům je velmi dobře izolovaný, díky geotermálnímu čerpadlu a rekuperačnímu systému dochází k minimalizaci provozních nákladů a nákladů na údržbu. Dům V není typickým pasivním domem, je však jednoduchý a inteligentní.
Do domu se přijíždí z jižní strany. Auta nejsou schovaná v garáži, ale jsou vystavena pod vykonzolovaným patrem, které poskytuje dostatečnou ochranu před nástrahami počasí. V  nosníku je ukrytá velká pracovna, pod ním se nachází hlavní vstup do domu a dále také oddělený vstup, kterým je možno se rychle dostat  do podkrovního prostoru. 16 metrů dlouhý dům se rozprostírá severním směrem. Obytné prostory k této straně orientované jsou ze 3 stran prosklené a obklopené venkovní zahradou. Zde se rýsuje plán domu. Otevřený obývací pokoj, jídelní prostory a kuchyně ve středu se stávají radostnou  a příjemnou součástí bydlení. Hlavní ložnice a skrytá terasa v podkroví nad obývacím pokojem připomínají zimní zahradu - z postele je možno sledovat hvězdnou noční oblohu, sněhové vločky či letadla.
Severní strana poskytuje zdánlivě nekonečný výhled přes nádhernou jabloň a jedle do divočiny. Krajina je zde velmi atraktivní, neboť hraničí s přírodní rezervací, která je chráněna před budoucí výstavbou infrastruktury. Angličtí aristokraté v 19.století také stavěli svá útočiště směrem k severní straně, aby zdůraznili výhled do zahrady zalité jižním svitem slunce. V Německu je to velmi neobvyklé a zvláštní.
Vnější T tvar domu je odrazem interiéru.  Centrální servisní zóna je ohraničena z obou stran velkým obývacím pokojem. V této zóně se nacházejí schody, 2 koupelny, 2 šatny, knihovna a shoz spojující  vrchní patro se sklepem. Ve sklepě je spousta úložných prostor a velmi důležité technologické zázemí domu, které lze ovládat přes dotykový display, internet a iPhone.
Stavba tohoto domu představovala specifickou výzvu. Přísná místní pravidla byla nekompromisní. Velké horní patro muselo být například oficiálně nazvané jako půda a zároveň i vyřešení odstupových vzdáleností bylo těžkým oříškem.
Dům je moderní, avšak nezavání perfekcionismem. Navenek je skulpturální,  symbolický a uvnitř surový až drsný. Narozdíl od ostatních současných domů, které jsou jemné, přitažlivé až nudné. Zároveň je tento dům velmi lidský. Běžné detaily nejsou okázalé, ale koncept jako celek (tj. objem, uspořádání, fasáda, struktura, technické částí a vnitřní dispozice) působí harmonicky.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
:)
Mirjana Petrik
21.10.10 11:49
cervena
rk
21.10.10 07:20
cervena ...jen?
JanaP
28.10.10 05:30
zobrazit všechny komentáře