Dům ve svahu pod hradem

Dům ve svahu pod hradem
Adresa: Calle Obispo Jaime Pérez, Ayora, Španělsko
Realizace:2010
Užitná plocha:230 m2
Plocha pozemku:477 m2


Objekt je umístěn v jedinečné krajině. Výsledná forma je důsledkem přirozeného a samozřejmého růstu. Horu završenou hradem pokrývá vrstva obytných staveb seskupených pouhým kladením jednotlivých fragmentů vedle sebe, čímž vznikla výsledná tkáň přizpůsobující se topografii.
Projekt do sebe začleňuje okolní prostředí, respektuje zdejší principy přizpůsobování se životnímu prostředí a vyvarovává se materiálům, které by jen napodobovaly a vedly k matoucímu historismu. Po konstrukční stránce splňuje požadavky “nových lidí“. Dům je koncipován jako objekt položený na terén, spojující mezeru. Objekt je postavený z vápence, stejného materiálu, kde převládá masiv nad otvory, kde okraje pozemku mají díry integrující objekt do rozfragmentovaného okolí.
Vnitřní prostor domu je rozdělen prázdnem komunikačního jádra vyříezaného souběžně s uspořádáním hory bez jejího dotčení. V přízemí se nachází garáž a sklep, nad ním je hmota se dvěma poschodími a čtyřmi místnostmi. Dvě z nich, místnosti v prostředním patře, se obrací do ulice, další dvě místnosti ve vrchním patře přesahují střechy protější domy a vyhlíží do údolí Ayora. Jedna místnost, studovna s výškou přes dvě patra, je uzavřena sama do sebe. Přes trhlinu a na hoře jsou místa s výhledem do zahrad osvětlených paprsky odrážejících se od jižního hradního svahu.
0 komentářů
přidat komentář