Půdní vestavba Praha-Suchdol

Půdní vestavba Praha-Suchdol
Dvoupodlažní dům s podkrovím využívají k bydlení dvě rodiny. Budova stojí na hraně severního svahu s působivým výhledem. S dorůstajícími dětmi rostly i prostorové nároky na bydlení, které vyvolaly potřebu využít prostor půdy nad podkrovím. Požadavkem investorů bylo vybudování  dvou ložnic a pracovny (ateliéru, pokoje pro hosty) se dvěma samostatnými koupelnami a čajovou kuchyňkou.
Inspirace poetikou lodních kajut či cirkusových maringotek nebyla prvoplánová, ale vyplynula  z kombinace minimálních rozměrů jednotlivých prostor a životního zaměření investorů.  Základním prvkem takového řešení pak je vestavěný nábytek, který se stal integrální součástí stavby a usnadnil využití problematických koutů šikmých střech (v tomto případě dokonce průniku dvou).
Dispozice byla do značné míry dána konstrukcí krovu a především jeho minimální světlou výškou. Konstrukce střechy nad obytnou částí (ložnice) zůstala převážně původní, vloženy byly nové ocelové vaznice. Část krokví na severní straně byla vyřezána a vznikly zde nové vikýře.
Krov střechy nad schodišťovým křídlem byl pro zcela nedostatečnou podchozí výšku stržen a na jeho místě vznikla kubická nástavba která umožnila umístění obou koupelen, šatny a protažení schodiště. Nástavba má dřevěnou fošnovou konstrukci opláštěnou  deskami OSB a titanzinkem.
Interiér je celý vytvořen z úzkých smrkových palubek šroubovaných mosaznými vruty na dřevěná tvarovaná žebra. Tvarováním žeber tak vznikla ve všech třech obytných místnostech plocha postele i hmota skříně.
Místa přechodu mezi jednotlivými plochami jsou řešena barevnými lakovanými deskami. Podlahy na chodbě a v pokojích jsou ze smrkových palubek standardní šířky ošetřených olejem.  Omítané zdi a podlahy v obou koupelnách  jsou celoplošně pokryty cementovou stěrkou . Nové schodiště je celodřevěné a lakované.
Okna ve vikýřích a nástavbě jsou dřevěná, převážně výklopná. Tři střešní okna v polovalbách jsou atypická kulatá.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
super!
adamhorak
04.10.10 02:36
palec nahoru...
Miloš Dvořák
07.10.10 06:44
Výjimečný interiér
Hana Zapletalová
07.10.10 11:30
Perfektní
rk
07.10.10 11:17
Pohlazení
Eva Heroldová
07.10.10 03:58
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ATELIER MICHAL SCHWARZ