Dům Oh

Dům Oh
Rezidence pojmenovaná po jménu rodiny, jejíchž šest členů v ní bude bydlet. Tři vlastní členové rodiny Oh, mužovy rodiče a sestra.
'Oh house' od japonské architektonické kanceláře Atelier Tekuto je postaven na nepravidelném pozemku 1,5 m pod úrovní ulice. Nejdůležitějším úkolem bylo vatvořit místo pro parkování auta. Atelier Tekuto vytvořil garáž jako ocelovou pavučinu, která propouští světlo do podzemního podlaží. Při pohledu zdola auto vypadá, jako by se vznášelo.
Tím, že umístění parkovacího prostoru v rámci omezeného pozemku bylo prioritou, umístili architekti hlavní vstup do domu do podzemního podlaží vedle schodiště vedoucího nahoru zo parkingu nad vchodem. Schodišťové křídlo vede do rodinného bytu se dvěma ložnicemi s koupelnou ve vzdálenější části půdorysu. Jiným úkolem návrhu bylo zajistit, aby dění uvnitř domu nemohlo být viděno zvenčí. „Ačkoliv jsme dokázali vyhovět klientovu požadavku na to, aby se vyhnul možnosti být viděn zvenku, přesto jsme udělali okna tak velká, jak jen bylo možné (...) jak a kam umístit okna je pro dům velmi důležité,“ říká Yamashita. 
Obytná část zahrnuje zavěšený nábytek v rámci konceptu volného prostoru, což zvětšuje využitelnost omezeného místa. Přízemí má široký prostor, kde je rodinný jídelní stůl zavěšený ze stropu. „Nad vstupem oko bezděčně poměřuje vzdálenost od svislých linií,“ říká Yamashita. „Proto má Oh rezidence mnohostranné stropy. (...) Mnohostěnný interirér překvapuje lidi, protože jim vnuká pocit, že uvnitř je větší než venku.“
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
strop
Jitka Floriánová
11.10.10 11:10
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Atelier Tekuto