Sauna na Harcovské přehradě

Sauna na Harcovské přehradě
Adresa: přehrada Harcov, Liberec, Česká republika
Realizace:15-16.9.2010
Náklady:55 000 CZK


© Tomáš Tesař, www.tomastesar.cz
Chlapci z libereckého ateliéru mjölk architekti splnili svůj slib, daný na poslední Pecha Kucha Night Prague, a v utajení vybudovali přes noc na liberecké přehradě veřejnou saunu.
Sauna stojí od čtvrtka 17. září na dosud nevyužívané chátrající betonové platformě, která vyrůstá z vodní plochy Liberecké přehrady jen pár desítek metrů od veřejné promenády a pláže. Jde o veřejností hojně užívaný prostor, kde obzvláště v letních měsících panuje čilý společenský ruch.
Ke stavbě sauny nebylo vydáno žádné povolení a celá plánovaná akce byla do poslední chvíle držena v tajnosti. Nábřeží přehrady a dotčená betonová platforma jsou v majetku města Liberce, vodní plocha nádrže je majetkem Povodí Labe, s.p. Žádný z dotčených orgánů se k nově vybudované sauně ještě nevyjádřil. S napětím očekáváme, jak se k celé věci postaví.
Ateliér mjölk architekti pořádá v pátek 24. září v 19:00 večerní posezení v nedaleké kavárně Bez konceptu, v rámci kterého bude sauna slavnostně předána zástupcům města Liberec. Od toho dne bude sauna k dispozici všem obyvatelům města, a to zcela zdarma. Provoz sauny bude zajišťován právě z této kavárny, kde budou k dispozici klíče od objektu a možnost zakoupení dřeva do kamen. Z nástupního místa na nábřeží se lze dostat k sauně pomocí loďky s vesly.
Ateliér mjölk architekti chce tímto počinem upozornit na neomezené možnosti kultivace veřejných míst a veřejného života, ke které stačí jen nápad, nadšení pro dobrou věc a trocha peněz.

Základní údaje o sauně:
příprava: 5 dní
stavba na přehradě: 8 hodin
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
.
Roman Šumbera
23.09.10 03:55
Už se těším...
Jan Jirásko
23.09.10 04:32
sauna
Pet
30.09.10 10:59
Přednáška mjölk architekti o harcovské sauně
Kateřina Kočanová
07.10.10 08:56
?
marijamma
16.03.11 09:56
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od mjölk architekti