Restaurace Fou Zoo

Restaurace Fou Zoo
Spolupráce:Vít Markvart, Tomáš Kalhous, Pavel Nový
Adresa: Ševčenkova 34, Petržalka, Bratislava, Slovensko
Projekt:2009
Realizace:2010
Užitná plocha:371 m2


Restaurace Fou Zoo je profilovaná jako exkluzivní, zaměřující se na asijskou kuchyni. Jednou z našich hlavních snah proto bylo se vymezit vůči okolní zástavbě sídliště Petržalka. Interiér měl být v tomto případě naprostým protikladem svého exteriéru.
Vstupem do budovy skrze vysoké mosazné dveře s logem restaurace, by se člověk měl ocitnout ve zcela jiné atmosféře přírodních materiálů a kvality dokonale zpracovaného interiéru i pokrmů.

Dominantním prvkem interiéru je organicky tvarovaná předstěna lemující všechny obvodové stěny s okny. Předstěna je jednou z vrstev filtru mezi uvnitř a venku, v horizontu oka zabraňuje výhledům na nevzhledné okolí a omezuje  prostup denního světla dovnitř interiéru. Je tvořena překližkovými lamelami, které jsou přetočeny ve dvou osách, tvarovány parametry nechtěných výhledů a prostupu světla. Lamely vytvářejí dojem obrovských podlouhlých listů měkce lemujících jinak tvrdě ortogonální prostor.

Prostor restaurace je nejvíce inspirován japonskou zahradou. Interiér hlavního prostoru tvoří dva velké ohlazené balvany v prostoru ve společnosti třech stále zelených stromů. Jeden z balvanů slouží jako místo pro přípravu nápojů včetně zvláštní části pro čajového mistra, druhý balvan pak pro přípravu su-shi. V prostoru je doplňují tři exotické stromy v květináčích. Každý ze stromů je shora osvětlen proudem světla a tvoří bod, kolem něhož se shlukují stoly restaurace. Celý dojem japonské zahrady je decentně umocněn grafickým řešením černé terrazzové podlahy, která je stejně jako písek zenové zahrady "uhrabána" kolem pevných bodů prostoru: balvanů - barů a živých stromů.

Druhá část prostoru, opticky oddělená skleněnými policemi a instalací z překližkových větví, se nachází na vyvýšeném pódiu. Měkký tvar pódia je obložen teakovou mozaikou, která přechází z oboustranné lavice přes podlahu oblými rohy na stěnu, a dále až na snížený strop. Osvětlení části na pódiu je řešeno větším množstvím decentních svítidel náhodně rozmístěnými po celé ploše teakového stropu stěn i podlahy. Osvětlení umožňuje nasvícení prostoru různou intenzitou několika skupinami světel. Součástí pódia je i na zakázku vyrobený monochromatický led displej přes celou jednu stěnu. Ambientní animace vytvořeny pouze pro tuto projekci, jemně ale neustále proměňují světelnou atmosféru prostoru.

Prostory WC jsou umístěny v zadní části restaurace. Vstupní halu WC tvoří zrcadlové stěny se svítidlem Delirium Yum od Ingo Maurera, jehož vířivý efekt se v zrcadlech násobí a fascinuje do nekonečna. Na toaletách se na povrchu stěn se střídá černý a přísný lesk umělého kamene s přírodní nepravidelnou strukturou tmavých oblázků.

Součástí návrhu interiéru byl i nábytek, jehož velká část vznikla na zakázku pro restauraci. Jsou to stoly s betonovými deskami na dubových nohách a proporčně netypický sedací nábytek loungového typu, který umožňuje nejen uvolněné posezení, ale zároveň i komfortní pojídání pokrmů.
Významná pro návrh byla i spolupráce s grafičkou Lucií Kocmanovou, odvozené grafické prvky loga se v interiéru významně uplatňovaly.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
parada
mIkI_n
23.09.10 10:37
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od atelier SAD