Centrum Knuta Hamsuna

Hamsunsenteret

Centrum Knuta Hamsuna
Autor: Steven Holl
Adresa: Vestfjordveien 1464, Hamarøy, Norsko
Investor:Nordland Fylkeskommune
Realizace:1994-2009
Užitná plocha:2271 m2


Knut Hamsun, nejinovativější norský spisovatel ve dvacátém století, vytvořil ve svém románu Hlad nové formy vyjdřování. Postupně pokračoval až ve svých dílech Pan, Mysterie a Matka země opravdu objevil moderní školu fikce. Centrum věnované Hamsunovi je umístěno nad severním polárním kruhem nedaleko vesince Presteid, Hamarøy nedaleko statku, kde spisovatel vyrůstal.
Centrum Knuta Hamsuna s rozlohou 2700 m² tvoří výstavní prostory, knihovna s čítárnou, kavárna, sál s možností filmové projece. (Hamsunovy spisy byly velmi inspiratní pro filmaře, což je zřejmé na více než 17 filmech podle jeho děl.) Centrum Knuta Hamsuna je koncipované jako archetypální a zesílená komprese ducha v prostoru a světle, zhmotnění Hamsunových znaků architektonickými prostředky. Koncept centra Knuta Hamsuna je definován “Dům jako tělo: bitevní pole neviditelných sil“. Dřevěný plášť je narušován neviditelnými impulsy pronikajícími skrze povrch: balkon “prázdný obal od houslí“ má fenomenální zvukové vlastnosti, zatímco balkon s vyhlídkou je jako “dívka s vyhrnutými rukávy leštící žluté okenní tabule“.
Řada dalších částí stavby využívá jako zdroj inspirace znovu interpretovaný místní lidový sloh. Mořený černý dřevěný plášť je příznačný pro velké dřevěné norské kostely. Dlouhá tráva na střešní terase reflektuje odlišným způsobem tradiční norské střechy z drnů. Hrubé nabílo natřené betonové povrchy se vyznačují diagonálně svítící paprsky vypočítané tak, aby se odráželi na určitých místech jisté dny v roce. Tyto podivné, překvapující a nebyčejné prostorové zážitky poskytují prostřednictvím světla a perspektivy výstavám v centru Knuta Hamsuna podnětný rámec.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Steven Holl