Muzeum paměti Andalusie

Museo de la Memoria de Andalucía en Granada

Muzeum paměti Andalusie
Spolupráce:Alejandro Cervilla García, Ignacio Aguirre López

Adresa: Calle de José Luís Pérez Pujadas, Granada, Španělsko
Investor:Caja de Granada
Realizace:2006-09
Užitná plocha:15000 m2


Rádi bychom z Museo de la Memoria de Andalucía (Muzea paměti Andalusie) vytvořili tu “nejkrásnější stavbu“ v Granadě. Muzeum si klade za úkol zprostředkovat celé dějiny Andalusie. Již v římském období popsal Strabo obyvatele Andalusie jako “nejkultivovanější Ibeřany, kteří mají své zákony ve verších“. Náš projekt Muzea Andalusie tvoří stavba navazující na hlavní centrálu spořitelny Caja Granada dokončené v roce 2001. Rozhodli jsme se vybudovat pódium o rozměrech 60 x 120 metrů o výšce tří poschodí. Výška nejvyššího patra muzea se shoduje s hlavní budovou Caja Granda. Podobně jako fasády. Veškerý vnitřní provoz je uspořádaný kolem eliptického centrálního dvora se dvěma kruhovými rampami propojujícími tři výškové úrovně a vytvářející velice zajímavé prostorové napětí. Rozměry eliptického dvora byly převzaty z paláce Karla V. v Alhambře.
Dovršením celého návrhu, jako by šlo o bránu do města, se zjeví výrazná vertikální hmota o stejné výšce a šířce jako centrála Caja Granada. Muzeum se tak zjeví z dálnice obíhající Granadu podobně jako velká obrazovka vysílající zprávu prostřednictvím plazmových panelů, které ji budou celou pokrývat. Podobně jako u Piccadilly Circus v Londýně nebo Times Square v New Yorku.
Aby mohl být celý návrh ukončen, tak se vodorovná platforma vedoucí směrem k řece, kde bude muzeum  sloužit jako veřejný prostor v nově vznikající části Granady.
Nový návrh, klidný ve své formě, má silný ohlas ve svých prvcích sdělujících poselství nového milénia, do něhož jsme již ponořeni.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Alberto Campo Baeza