Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Veřejné toalety v areálu Pražského hradu
Hartigovská zahrada

Autor: ATELIER L | Jana Langerová, Daniel Piecuch, Lukáš Vacek, Šimon Vojtík
Adresa: jižní část Hartigovské zahrady, Malá Strana, Praha, Česká republika
Projekt: 2006 Realizace: 2007

Realizace veřejných toalet v Hartigovské zahradě se pohybuje na pomezí rekonstrukce a novostavby. Byl zachován objem a využití. Realizace byla značně náročná, dlouhé diskuse probíhaly nad každým detailem.
Architektonické a dispoziční řešení bylo koncipováno s ohledem na skutečnost, že hygienické zařízení bude v provozu pouze v letním období. Materiálové řešení bylo inspirováno posledními zdařilými úpravami z první republiky. Důraz byl kladen i na maximální využití prostoru jako zázemí při koncertech. Ve vstupních prostorech jsou navrženy umývárny, na které přímo navazuje komunikace před kabinkami a pisoáry. Na dámských toaletách je doplněna hygienická kabinka.
Přehledné logické uspořádání je zvýrazněno komunikační osou, zastropenou sklobetonovými tvárnicemi. Na sklobetonový strop navazuje v ukončení sklobetonová zadní stěna. Nad sklobetonovým stropem je osvětlovací a větrací koridor, zastřešený konstrukčním sklem. Horizontální "světlík" prosvětluje denním světlem vnitřní komunikaci a sekundárně i jednotlivé prostory (kabiny, pisoáry atd.).
Vzhledem k tomu, že budova nebude provozována v zimním období, bylo navrženo přirozené větrání všech prostor. Přívod vzduchu bude zajištěn žaluziemi vedle vstupních dveří. Z předsíní je vzduch přisáván do jednotlivých místností (kabinek atd.), které jsou mřížemi otevřeny do přirozeně větraných komor otevřených do exterieru protidešťovými žaluziemi v protilehlých stranách. Navržené větrání představuje elegantní, ekologické (a ekonomické) řešení bez energetických nároků.
Smutným faktem je, že podle našich informací veřejné toalety zůstaly od své kolaudace uzavřeny. Nebýt námi navrženého unikátního systému přirozeného větrání by dnes již zřejmě vyžadovaly další rekonstrukci. Celý objekt toalet přes skutečnost, že nemá jediné okno, je celý prosvětlen denním světlem a nevyžaduje ani umělé větrání vzduchotechnikou - splňuje tak požadavek minimálních provozních nákladů a je i šetrný k životnímu prostředí.

Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 04.08.10
Návštěvnost: 52447 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.