Dům most

Dům most
Adresa: Adelaide, Austrálie
Realizace:2008
Užitná plocha:110 m2
Náklady:184 000 USD


Historie
Klient si přál postavit na malém pozemku přibližně hodinu jízdy od Adelaide trvale obyvatelný dům/kancelář. Zátoka rozděluje pozemek, slepé rameno (hluboká jáma) tvořené vysokými skalnatými břehy. Od domu bylo vyžadováno, aby umožnil ocenit kvality místa, ale nekazil jeho krásu. Rozpočet byl však srovnatelný s “prefabrikovanou“ stavbou nebo “bezkontextuálním “ developerským projektem (přibližně 220.000 AUD).

Návrh
Štíhlý tvar domu klenoucí se přes úzkou zátoku. Prosklení na každé straně otevírá výhledy v obou směrech a téměř nabízí pocit života mezi korunami stromů.

Konstrukce a materiály
Hlavní nosnou konstrukci tvoří dva prefabrikované příhradové nosníky, které byly na pozemku vztyčeny pomocí dvou lidí a jednoho jeřábu ve dvou dnech. Tyto ocelové nosníky byly zakotveny do čtyř malých betonových pilířů odlitých na obou stranách zátoky. Rozpon mezi nosníky vyztužuje betonová podlahová deska v ocelovém bednění s vrstvou tuhé izolace. Stěny a strop “boxu“ tvoří borovicový obklad.

Trvalá udržitelnost a životní prostředí
Velikost domu – podlahová plocha 110 m² se zdá být pro trvale obyvatelný dům s kanceláří dostačující. Předobrazem byla jednoduchá a účinná metoda snižující environmentální “stopy“ domu.
Tepelná pohoda – tento dům se vyhýbá jakékoliv klimatizaci a snaží se využívat následující technicky:
Zimní vytápění – delší strany domu jsou orientovány na sever a k jihu. Nízké zimní slunce ohřívá ze severu černou izolační podlahu, ukládá teplo a v noci jej zpětně vyzařuje. Izolace na spodní straně desky, stěnách a střeše ve spojení s dvojitě zasklenými okny pomáhá v zadržování tepla. Malý radiátor na spalování dřeva poskytuje v případě potřeby dodatečné teplo a plní se dřívím, které vyrostlo přímo na pozemku.
Letní chlazení – před severními okny se nachází stínění z lisované oceli. Ve spojení s stropními větráky a otvíravými okny se stará o účinné a efektivní ochlazování průvanem. Uzavřením domu během horkých letních dnů a otevřením během chladných večerů lze navodit komfortní podmínky i bez použití vzduchotechniky.

Materiály
Kde to bylo možné, přišly na řadu místní obnovitelné zdroje: recyklovatelné nebo znovu použitelné, lehce zpracovatelné bez použití velkých strojů, vytvářející malé množství odpadu.
Ocel a hliník jsou recyklované a uspokojují také další požadavky v oblasti náchylné na lesní požáry. Sekundární kostru tvoří borovice, který vyrostly přímo na pozemku. Střecha i stěny jsou opláštěny recyklovatelnými plechy.

Technické zařízení budov
Voda – dešťová voda je jímána pro další využití v domě
Odpadová voda – je pumpována 100 metrů od potoka, aby se zabránilo znečišťování a zanášení podzemní vody.
Elektřina – na sousední boudě jsou umístěny fotovoltaické články, které mají zásobovat dům elektřinou a přebytky jsou odesílány do rozvodné sítě.
Teplá voda – na střeše domu jsou umístěny solární panely dodávající teplou vodu za minimální náklady.
Dopad na životní prostředí – po vizuální i environmentální stránce návrh splňuje přístup “dotýkejme se Země zlehka“.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
most
emo
19.07.10 10:54
nihilnisi
17.12.10 06:18
zobrazit všechny komentáře