Dům pro sběratele umění L40

Wohn- und Geschäftshaus L40

Dům pro sběratele umění L40
Spolupráce:Christiane Schmitz, Fabian Schwade, Sven Pommerenke, Carolus Tränkner, Cosima von Bonin
Adresa: Linienstraße 40, Berlín, Německo
Realizace:04.2008 - 05.2010
Užitná plocha:2884 m2


Dům. Z betonu. Temný a vážný, ale plný lehkosti a důvěry. Další z příspěvků klasické moderny, svůdný i zamítavý současně.
V uplynulých měsících vznikla v Berlíně řada projektů, které tak zcela nezapadají do zdejší konzervativní atmosféry a ihned zaujmou svou inovativní architekturou. Jen pár bloků od kanceláře Arno Brandlhubera vyrostla na komplikovaném pozemku černá betonová stavba pro sběratele umění. Dům se strohým názvem 'L40' pochází od berlínské kanceláře BundschuhBaumhauer a leží na severním konci Rosa Luxenburg Platz. Na úzkém trojúhelníkovém pozemku jsou přes sebe vršeny jednotlivé byty, přičemž žádný z nich není stejný. Výrazně skulpturální koncept vzešel ze spolupráce s umělkyni Cosima von Bonin, která na ploše 2500 m² rozehrála půdorysné dispozice, jejichž tvar má vyhovovat specifickým potřebám sběratele umění. V bytech je co největší počet plných stěn, aby na ně šla umístit rozměrná díla. Stavbu představuje hra otevřených a uzavřených ploch a objemů. Hladká bílá omítka vnitřních místností je v silném kontrastu k drsným venkovním plochám z černého betonu. „Tento kontrast je navíc posílen řadou vnitřní místností bez oken, kam vstupují sluneční paprsky prostřednictvím horních světlíků. Více než dvacetimetrové konzoly bytů jsou dynamické i statické zároveň.“
Zvláštní pozornost architekti věnovali omezení prostupu hluku a vibrací, což se podařilo vyřešit tím, že díky silným vrstvám izolací neleží žádná část stavby v bezprostředním kontaktu se svým okolím. Budoucí sběratelé umění se mohou díky velkým oknům dívat přímo na jednu z nejrušnějších berlínských křižovatek, zatímco hluk projíždějících automobilů zůstává venku.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Kontrast
Beata Lenarcik
02.07.10 01:16
zobrazit všechny komentáře